fbpx
Нідерланди та Німеччина можуть остаточно об’єднати власні сухопутні сили

Нідерланди та Німеччина можуть остаточно об’єднати власні сухопутні сили

НАТО Нідерланди Німеччина Світ

Нідерланди готуються остаточно інтегрувати свої бойові бригади до німецької армії – союзники об’єднують військові сили на тлі посилення загроз безпеці в регіоні після вторгнення Росії в Україну.

Про це повідомляє видання Bloomberg.

Сухопутні сили Нідерландів мають три бойові бригади, дві з яких вже інтегровані в структуру німецького війська.

Союзники працюють над інтеграцією 13-ї легкої бригади Нідерландів в структуру 10-ї танкової дивізії німецької армії, повідомив виданню Bloomberg майор Марк ван де Бек, речник Королівської армії Нідерландів.

13-та легка бригада, яка базується в Ойрсхоті, підпорядковуватиметься 10-й танковій дивізії Німеччини, створюючи піхоту із 50 000 військовослужбовців. Загальна чисельність збройних сил обох країн становить 89 тисячі людей, із яких 24 тисяч – голландці.

Злиття останньої, не підпорядкованої оперативному командуванню Бундесверу, бригади Нідерландів може відбутися вже у квітні, але уряд Нідерландів ще не прийняв остаточного рішення, сказав Ван де Бек.

Кабінет міністрів Нідерландів «вивчає» можливу інтеграцію, заявила міністр оборони Кайса Оллонгрен у вересневому листі до парламенту.

Нідерландське видання NRC заявило, що злиття було частиною Common Army Vision – конфіденційної угоди між збройними силами двох країн, підписаної 30 листопада минулого року на зустрічі в Дрездені між командувачем збройних сил Нідерландів Мартіном Війненом та його німецьким колегою Альфонс Майс.

Це означатиме найтісніше партнерство між двома країнами в межах НАТО. Окрім цього, нинішні зміни входять у програму масштабної реструктуризації німецької армії, яка має набути чинності 1 квітня.

Виконувач обов’язків командувача військовими операціями Нідерландів Жан-Поль Дакерс повідомив NRC: «Багато людей не усвідомлюють, наскільки унікальним є те, що ми робимо».

У міністерстві оборони заявили, що жодного політичного рішення не ухвалювали, а спільне бачення армії – це «пропозиція». Але міністр оборони Кайса Оллонгрен у вересні заявила парламенту, що варіант інтеграції 13-ї легкої бригади до німецької армії «вивчається».

Опублікована в січні минулого року коаліційна угода й політична заява міністерства оборони в червні згадували про тіснішу співпрацю з Німеччиною, але без деталей. У програмній заяві говориться, що дві країни зміцнять свої спільні операції, вогневу міць та інші можливості, тоді як «подальша цифровізація» їхніх армій у найближчі роки зіграє «велику роль».

Нідерланди та Німеччина також розглядають спільні закупівлі військового обладнання та узгодження військових рішень, сказав Ван де Бек.

НАТО Нідерланди Німеччина Світ