fbpx
Нігерія планує закупити індійські винищувачі HAL Tejas

Нігерія планує закупити індійські винищувачі HAL Tejas

HAL (Hindustan Aeronautics Ltd) Tejas Авіабудування Авіація Винищувач Індія Нігерія пакист ПС Нігерії Світ

Уряд Нігерії розглядає можливість закупівлі в Індії сучасних винищувачів HAL Tejas для посилення власних повітряних сил.

Про це повідомляє видання Defence Web.

Таке бажання уряд країни виявив через тісні зв’язки з Індією, яка стала головним політичним партнером країни.

Як повідомляють представники авіабудівної компанії Hindustan Aeronautics Limited (HAL), на початку грудня вони провели розмову з нігерійськими емісарами щодо можливого придбання африканською країною винищувачів Tejas.

Закупівля індійського озброєння може погіршити відносити країни з Пакистаном та Китаєм, які наразі активно залучені до переозброєння Нігерії.

Відповідно до підписаного контракту у 2021 році, Нігерія замовила у Пакистану 40 винищувачів JF-17 Block 3, які мають замінити парк винищувачів Chengdu J-7 у кількості 9 одиниць.

Крім того, пошук нового винищувача може свідчити про обмежені можливості китайсько-пакистанського винищувача.

Літак неодноразово потрапляв у скандали пов’язані з якістю матеріалів, які використовуються для його виробництва. У 2018 році були опубліковані фотографії тріщин у конструкції літака, а також тріщин фюзеляжу, які виникли на двомісному варіанті літака JF-17B ПС Пакистану, який залучається до навчально-тренувальних місій пілотів.

Як повідомляв “Мілітарний” раніше, Нігерія отримає 24 легкі реактивні бойові літаки M-346FA (Fighter Attack) від італійського виробника Leonardo.

Нові італійські літаки мають замінити легкі реактивні штурмовики/навчальні літаки Dassault Alpha Jet A/E, які використовують у Повітряних силах Нігерії.

За даними ЗМІ, вартість цієї угоди становить 1 мільярд євро, хоча у 2021 році цю закупівлю оцінювали приблизно в 1,2 мільярда євро. Нігерія підтвердила наміри придбання М-346 восени минулого року. Однак тоді було невідомо, який саме варіант літака буде закуплено.

Компанія Leonardo у партнерстві з Повітряними силами Італії навчатиме нігерійських пілотів у Міжнародній льотній школі в Галатіні (Лечче) та на авіабазі в Децимоманну (Сардинія).

HAL (Hindustan Aeronautics Ltd) Tejas Авіабудування Авіація Винищувач Індія Нігерія пакист ПС Нігерії Світ