fbpx
Новий прем’єр Японії виступив за розміщення ядерної зброї США

Новий прем’єр Японії виступив за розміщення ядерної зброї США

Азія Світ США Ядерна зброя Японія

Новий прем’єр-міністр Японії Сіґеру Ісіба вважає за необхідне обговорити перспективу розміщення ядерної зброї США.

Розміщення ядерної зброї в Азійсько-тихоокеанському регіоні мають обговорити під час перегляду угоди про статус американського контингенту в Японії.

Він також виступив за створення власного ядерного арсеналу країни, щоб зміцнити національну безпеку.

На думку пана Ісіби, відсутність системи колективної самооборони, подібної до тієї, що має НАТО, в Азії, створює ризик виникнення нових військових конфліктів у регіоні.

Зокрема, він висловив стурбованість зростанням військової активності Китаю навколо японських островів.

Сіґеру Ісіба. Фото: yomiuri.co.jp

На думку прем’єр-міністра, зміцнення військових сил Японії дозволить утримати Китай від застосування військової сили в Азії.

«Геополітична криза, що оточує нашу країну, досягла такого ступеня, що війна може вибухнути будь-якої миті. Потрібна азійська версія НАТО, яка забезпечить стримування ядерного альянсу Китаю, Росії та Північної Кореї», – написав Ісіба у доповіді.

Азійська версія НАТО має конкретно враховувати спільне використання ядерної зброї зі США чи запровадження ядерної зброї в регіон.

Офіційно Сіґеру Ісіба стане новим прем’єр-міністром Японії з 1 жовтня після затвердження парламентом.

З 1990-х років політик почав активно поринати в оборонну тематику. Він послідовно виступав за розширення застосування Сил самооборони Японії та перегляд пацифістських положень післявоєнної Конституції.

Військові Японії. Ілюстративне зображення

З 2002 до 2004 року Ісіба очолював Управління національної оборони і став однією з ключових фігур трансформації Сил самооборони Японії. Чиновник сприяв першій в історії дислокації японських військових за кордон без санкції Ради безпеки ООН – до Іраку 2003 року.

Нагадаємо, у вересні стало відомо, що Сполучені Штати хочуть розгорнути свій ракетний комплекс середньої дальності MRC Typhon з ракетами Tomahawk на території Японії.

Азія Світ США Ядерна зброя Японія