fbpx
ОАЕ замовили китайські літаки L-15 з українськими двигунами

ОАЕ замовили китайські літаки L-15 з українськими двигунами

«Мотор-Січ» L-15 Falcon Авіація Азія ДП «Івченко-Прогрес» Китай (КНР) Навчально-бойові літаки ОАЕ ПС ОАЕ Світ

Під час міжнародної виставки IDEX 2023 в Абу-Дабі китайська корпорація авіаційної промисловості AVIC уклала угоду на продаж навчально-бойового літака L-15 для ПС Об’єднаних Арабських Еміратів.

Про це повідомляє видання Global Times.

Зазначають, що міноборони ОАЕ ще рік тому оголосило про намір укласти угоду з китайською компанією. Йшлося про закупівлю 12 літаків L-15 з можливістю придбати ще 36.

Ця угода була остаточно підписана на IDEX 2023.

Навчально-бойовий літак Hongdu L-15. Фото з відкритих джерел

У пресрелізі AVIC зазначають, що літаки можна використовувати для навчання пілотів винищувачів четвертого та п’ятого покоління.

До речі, представлений на IDEX 23 борт L-15 уже був пофарбований у кольори ПС ОАЕ та оснащений додатковим обладнанням для дозаправлення у повітрі.

Масштабна модель китайського навчально літака L-15 на виставці IDEX 23 в Абу-Дабі ОАЕ, лютий 2023 Фото: Global Times.

Нагадаємо, у листопаді 2019 року в Китаї відбулась презентація нового легкого навчально-бойового літака L-15B. Це модифікований варіант L-15 (JL-10).

Його головна відмінність від «базового» L-15 – оснащення розробленим запорізьким КБ «Івченко-Прогрес» форсажним варіантом двигуна АІ-222-25 виробництва АТ «Мотор-Січ». Із таким двигуном літак може розвивати надзвукову швидкість.

Двигун АІ-222-25

Також L-15B має бортову РЛС, комплекси самооборони та управління озброєнням, зокрема й керований, і 11 вузлів зовнішньої підвіски.

У січні 2021 року компанія «Мотор-Січ» підписала контракт на поставку авіадвигунів АІ-322 для потреб Повітряних сил КНР.

«Мотор-Січ» L-15 Falcon Авіація Азія ДП «Івченко-Прогрес» Китай (КНР) Навчально-бойові літаки ОАЕ ПС ОАЕ Світ