fbpx
Оператори Сил спеціальних операцій знищили російський комплекс РЕБ “Сапфир” на Курщині

Оператори Сил спеціальних операцій знищили російський комплекс РЕБ “Сапфир” на Курщині

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Втрати Росії Курська область РЕБ Росія ССО ЗСУ Україна

Оператори Сил спеціальних операцій Збройних Сил України знищили російський комплекс радіоелектронної боротьби «Сапфир» на Курщині.

Відповідне відео оприлюднила пресслужба ССО.

Повідомляється, що станція РЕБ була виявлена під час розвідки контрольованої супротивником місцевості.

Ураження завдали за допомогою ударних безпілотників. Унаслідок удару «Сапфир» знищили, а його обслуга зазнала втрат вбитими та пораненими.

«Сапфир»

«Сапфир» — це російський комплекс радіоелектронної боротьби, який розроблений та виробляється концерном «Радиоэлектронные технологии».

Комплекс призначений для протидії безпілотникам та об’єктової оборони важливих об’єктів.

«Сапфир» базується на шасі цивільного автобуса Mersedes-Benz Sprinter, хоча, імовірно, є опціональна можливість встановлення на інше, зокрема й спеціалізоване шасі.

Виробник заявляє, що апаратура комплексу може виявляти та класифікувати безпілотники на відстані до 30 кілометрів, а протидіяти їм — на відстані до 5 кілометрів.

Крім того, за заявами представників концерну «Радиоэлектронные технологии», комплекс «Сапфир» застосовувався безпосередньо у зоні бойових дій, однак підтверджень його роботи й оцінки ефективності застосування немає.

Комплекс має характерну, імовірно телескопічну, щоглу з великою кількістю всенаправлених антен. Пункт управління комплексом міститься у тій самій машині, що й апаратна компонента.

Бойова робота ССО на Курщині

Нещодавно, 20 серпня, «Мілітарний» повідомляв, що ССО ударними безпілотниками уразили техніку та обладнання російського понтонно-мостового підрозділу у Курській області.

Російська понтонна переправа в Курській області, серпень 2024. Фото: Requiem Group

Зокрема, під удар потрапила машина ПП-91М з понтонною ланкою ПМП-М, а також армійський ковшовий екскаватор ЭОВ-3521.

Очевидно, переправа компенсувала логістичні перебої після знищення двох мостів, що розташовувалися в найближчих населених пунктах: Глушкове та Зване. Вони були розбиті точними авіаударами української авіації.

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Втрати Росії Курська область РЕБ Росія ССО ЗСУ Україна