fbpx
“Повернись живим” отримав ще 15 БПЛА Shark

“Повернись живим” отримав ще 15 БПЛА Shark

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Волонтери Повернись живим Україна

Благодійний фонд “Повернись живим” отримав ще 15 безпілотників Shark, що призначені для українських військових.

Про це повідомила пресслужба фонду у своїх соціальних мережах.

Днями отримали ще 15 безпілотників «ШАРК» у рамках нашого спільного проєкту «ОКО ЗА ОКО». Ці «пташки» дозволять оперативно замінювати втрачені у боях БпЛА“, – йдеться у повідомленні.

Безпілотники надійдуть на заміну втраченим літакам зі складу вже розгорнутих безпілотних комплексів, що були закуплені для підрозділів аеророзвідки Сил оборони.

Безпілотники купують завчасно, аби військові не мусили чекати на виготовлення нової техніки після втрат.

«Самі літаки можуть прожити від одного вильоту до місяців активної служби. При цьому наземна станція управління, катапульта, комплект ЗІПів — більшість вартості комплексу — лишається і далі працює. Поповнювати потрібно лише літаки», – розповів директор фонду Тарас Чмут.

Перші 10 безпілотників уже відвантажені й деякі з них передані у війська для компенсації втрат і безперервної роботи на лінії фронту.

Кожен розвідувальний комплекс складається з:

  • двох безпілотників;
  • пускової установки;
  • спеціально розробленого повнопривідного мікроавтобуса з інтегрованою системою управління.
Розвідувальні комплекси SHARK. Липень 2023. Україна. Фото: «Повернись живим»

Нагадаємо, що на початку серпня пресслужба компанії виробника Ukrspecsystems повідомила про модернізацію безпілотників SHARK, що дозволить збільшити їхній радіус роботи на 20 кілометрів.

До оновлення комплексу радіус дії дрону складав 60 кілометрів, проте завдяки оновленню тепер він був розширений до 80 км.

SHARK активно використовують для наведення вогню української артилерії. Нова модифікація має бути особливо корисною тим, що дозволить їм працювати на всій дальності вогню систем HIMARS та M270 керованими ракетами GMLRS, що становить 84 км.

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Волонтери Повернись живим Україна