fbpx
Представникам Данії показали зразки українського озброєння

Представникам Данії показали зразки українського озброєння

Військова допомога Данія Європа ОПК Світ Україна

Парламентарям та міністру оборони Данії продемонстрували зразки українського озброєння, які можуть бути закуплені в рамках військової допомоги Україні.

Про це повідомив міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

Очільник Мінстратегпрому разом із заступником міністра оборони Дмитром Кліменковим показали данським колегам — міністру оборони Троельсу Лунду Поульсену, міністру закордонних справ Ларсу Льокке Расмуссену та іншим парламентарям — низку зразків українських озброєнь.

Камишін зазначив, що демонстрація продукції українського оборонно-промислового комплексу, від артилерійських систем до дронів, проходила в рамках проєкту ZBROYARI: Manufacturing Freedom. Він націлений на залучення іноземного фінансування для придбання українського озброєння в інтересах Сил оборони.

Українська колісна гаубиця 2С22 "Богдана" на шасі Tatra T815, 29 квітня 2024 року. Фото: Олександр Камишін.

У повідомленні зазначається, що Данія стала першою країною, що підтримала проєкт із закупівлі українського озброєння на суму 28,5 млн доларів. Наразі домовленості переходять у площину конкретних документів.

В суботу підписали Заяву про наміри. Цей документ — це наступний крок до закупівлі Данією озброєння та військової техніки для ЗСУ в українських виробників. Данці підтримують не тільки наше військо, а й українську економіку, українських зброярів“, – написав Камишін.

Наразі жодна зі сторін угоди не повідомляла про заплановані до фінансування зразки озброєння. Раніше озвучувались плани фінансування виробництва боєприпасів, безпілотників та ракетних компонентів. Поява на презентації САУ “Богдана” також може натякати про майбутні напрямки співпраці.

Відомо, що для початку співпраці та підписання перших замовлень у березні, міністр оборони країни Троельс Лунд Пульсен відвідав декілька українських підприємств оборонної промисловості в Києві та оцінив їх потужності.

ZBROYARI: Manufacturing Freedom

Раніше Олександром Камишіним озвучувались плани  акумулювати близько 10 млрд доларів у 2024 році в рамках проєкту «ZBROYARI: Manufacturing Freedom». Ці гроші мають бути спрямовані на закупівлі в рамках військової допомоги озброєння в українських підприємств.

«Українська оборонка настільки розігналася, що український бюджет не може завантажити замовлення виробників на повну. Спроможність українського ОПК становить близько $20 млрд. При цьому Україна має лише $6 млрд на придбання озброєння. Грубо кажучи, у нас працює лише третина всіх станків, які є в країні, бо грошей не вистачає, щоб забезпечити замовленнями решту.

Оптимальний вихід із цієї ситуації — переконати партнерів, що готові купувати зброю для України, робити це тут. Українські зброярі спроможні виробити більше зброї — саме тієї зброї, яка потрібна нашим військовим. Контракти для оборони — це важливий елемент економічної підтримки України. Усі в плюсі, коли “Зроблено в Україні”», — розповідає міністр.

Невідомий дрон з Х-подібним фюзеляжем, квітень 2024 року. Фото: Андрій Єрмак.

Очікується, що, окрім Данії, іншими замовниками української військової продукції також будуть Велика Британія, Нідерланди та Латвія, що фінансують закупівлю безпілотників через так звану «коаліцію дронів».

Україні вже вдалося залучити в межах проєкту близько 400 мільйонів доларів від Великої Британії та Латвії, а також 213 млн доларів від Нідерландів.

Представники України запропонували партнерам форму співпраці за принципом «50—30—20», де 50% фінансування припадатиме на українських виробників.

Військова допомога Данія Європа ОПК Світ Україна