fbpx
Росія привезла у Карабах БПЛА, які збивали на Донбасі

Росія привезла у Карабах БПЛА, які збивали на Донбасі

Авіація Азербайджан БпА (Безпілотні апарати) Війна на Донбасі ЗС Росії Інтервенція РФ 2014-2021 Кавказ Нагірний Карабах Росія Світ

Збройні сили Росії направили до Нагірного Карабаху безпілотні літальні апарати «Форпост» та «Орлан-10».

Про це пише Український Мілітарний Портал з посиланням на оприлюднені фотографії Міністерства оборони Росії.

Обидва типи безпілотників використовуються Росією у війні проти України та були неодноразово збиті на Донбасі.

Як повідомлено, у Карабасі військові Росії безперервно отримують зображення з безпілотних літальних апаратів на пункт управління, де аналізуються всі переміщення.

«Російськими військовослужбовцями здійснюється контроль режиму припинення вогню з використанням безпілотних літальних апаратів Форпост та Орлан-10», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, спільний російсько-турецький центр по контролю за припиненням вогню і всіх військових дій у Нагірному Карабасі було розгорнуто у січні на території Азербайджану.

Форпост

IAI Searcher («Форпост») – сімейство ізраїльських розвідувальних безпілотних літальних апаратів, розроблених концерном IAI.

У квітні 2009 року Росією були закуплені для вивчення два «Searcher II».

C 2012 року на АТ «Уральский завод гражданской авиации» розпочато випуск розвідувальних комплексів, що складаються з локалізованих БПЛА і машини управління, які отримали назву «Форпост».

БПЛА "Форпост" ЗС РФ у Нагірному Карабасі. Лютий 2021. Фото: МО РФ

Розвідувальний безпілотний комплекс включає в себе три БПЛА і наземну станцію управління.

Маса одного безпілотника становить 500 кг. Він здатний здійснювати розвідку на висотах до 5 км протягом 16 годин на видаленні до 400 км.

До кінця 2017 року АТ «Уральский завод гражданской авиации» поставив у війська Росії близько 30 комплексів з БПЛА «Форпост», які мали комплектуючи концерну IAI.

Вперше використання на Донбасі Росією безпілотника цього типу було зафіксовано у серпні 2014 року.

Тоді було опубліковано фотографії першого збитого безпілотника «Форпост» з номером 920.

Збитий на Донбасі безпілотник Росії «Форпост» з номером 920. Серпень 2014 року

Російські військові та уряд приховує застосування даних безпілотників у війні проти України та не розголошує точну кількість втрачених літальних апаратів.

Нині зафіксовано знищення на Донбасі п’яти безпілотних літальних апаратів «Форпост».

У серпні 2019 року Міністерством оборони Росії було продемонстровано модернізований безпілотник «Форпост-Р» зі злітною масою 500 кг і тривалістю польоту до 18 годин на висоті до 6000 метрів.

Орлан-10

«Орлан-10» – російський багатофункціональний безпілотний комплекс, призначений для ведення спостереження за протяжними та локальними об’єктами в важкодоступній місцевості.

БПЛА "Орлан-10" ЗС РФ у Нагірному Карабасі. Лютий 2021. Фото: МО РФ

БПЛА розроблений російським підприємством ТОВ «Специальный технологический центр» (СТЦ).

Комплекс з БПЛА «Орлан-10» прийнятий на озброєння Збройними силами Росії у 2013 році.

Уже з 2014 року російські військові починають використовувати безпілотники «Орлан-10» для розвідки українських позицій і коригування артилерії.

Під час таких розвідок, військові України збили ряд російських безпілотників типу «Орлан-10», які були продемонстровані суспільству.

Нагадаємо, у грудні 2020 року Міністерство оборони України повідомило кількість збитих з 2016 року безпілотників та скільки було збито у 2020 році.

У період із 2016 року по нинішній день українські військові збили 87 безпілотників бойовиків російських гібридних сил.

Авіація Азербайджан БпА (Безпілотні апарати) Війна на Донбасі ЗС Росії Інтервенція РФ 2014-2021 Кавказ Нагірний Карабах Росія Світ