fbpx
СБУ затримала корегувальницю “Шахедів” на Одещині 

СБУ затримала корегувальницю “Шахедів” на Одещині 

Війна з Росією Держзрада Європа Затримання Контррозвідка Одещина СБУ Світ Україна

Контррозвідка СБУ затримала в Одесі учасницю агентської мережі Головного Управління генштабу Збройних сил Росії.

Про це повідомляє офіційний сайт СБУ.

Зловмисниця займалася фото та відеофіксацією місць де нібито базувались підрозділи Сил оборони України. Також вона передавала геолокацію цих місць.  За її координатами окупанти завдавали прицільні повітряні удари з використанням дронів-камікадзе типу “Шахед”.

На фюзеляжах ворожих БПЛА загарбники робили надписи “від імені” прокремлівського Telegram-каналу, який воєнна розвідка РФ використовує для вербування та співпраці з агентами.

Передавала координати зловмисниця через анонімний чат у месенджері. Відповідна геолокація потрапляла до рук кадровим співробітником 3-го оперативного відділу 316-го розвідцентру російського ГРУ та оброблялась Григорієм Івановим.

Після російських ударів, фігурантка повідомляла своїм кураторам про наслідки удару та їх точність. Крім того, вона проводила дорозвідку місць розташування об’єктів критичної інфраструктури у місті.

Співробітники СБУ викрили розвідувально-підривну діяльність фігурантки та затримали її у власному помешканні. Жінка була однією з мережі російських інформаторів. Ще у Серпні 2023 року СБУ викрила двох інших учасників, серед них був агент з оперативним псевдонімом “Diezel” та його дружина, які були зв’язковими у мережі російської ГРУ і зараз переховуються від правосуддя у Санкт-Петербурзі.

За даними слідства, корегувальницею виявилась місцева жителька міста Одеса, яка займається підприємницькою діяльність. Її завербували у червні 2023 року через її активність у коментарях ворожого Telegram-каналу.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманій про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі зловмисниця перебуває під вартою, її очікує довічне ув’язнення.

Як повідомляв “Мілітарний” раніше, Контррозвідка СБУ затримала на Чернігівщині російського агента ФСБ, який понад рік перебував у режимі очікування.

Затриманий російський агент понад рік знаходився на території України та чекав вказівок від російських кураторів. Вже з жовтня 2023 року він взявся до збору відповідної інформації.

Перш за все, його цікавили місця розміщення особового складу Сил оборони, бази розміщення техніки, крім того, він намагався встановити точні координати штабів ЗСУ, які залучені до оборони північних рубежів України.

Війна з Росією Держзрада Європа Затримання Контррозвідка Одещина СБУ Світ Україна