fbpx
СБУ затримала російського агента на Чернігівщині 

СБУ затримала російського агента на Чернігівщині 

Війна з Росією Держзрада Європа Затримання Контррозвідка СБУ Світ Україна Чернігівщина

Контррозвідка СБУ затримала на Чернігівщині російського агента ФСБ, який понад рік перебував у режимі очікування.

Про це повідомляє офіційний сайт СБУ.

Затриманий російський агент понад рік знаходився на території України та чекав вказівок від російських кураторів. Вже з жовтня 2023 року він взявся до збору відповідної інформації.

Перш за все, його цікавили місця розміщення особового складу Сил оборони, бази розміщення техніки, крім того, він намагався встановити точні координати штабів ЗСУ, які залучені до оборони північних рубежів України.

За наявних даних, ця розвідінформація потрібна була ворогу для підготовки артилерійських ударів по прикордонню України та проведення диверсійних вилазок.

Контррозвідка СБУ затримала російського агента під час чергового завдання в районі можливого розташування одного з об’єктів Сил оборони.

За даними слідства, зловмисник 20-річний мешканець Новгород-Сіверської громади, який був завербований ФСБ у березні 2022 року під час тимчасової окупації частини регіону.

Від російської ФСБ він отримав позивний “Шут” та відповідні інструкції щодо проведення розвідувально-підривної діяльності на користь країни-агресора.

Після визволення регіону, завербований агент став у режим очікування, до нових наказів зі сторони ФСБ. У жовтні цього року на російського агента вийшов його “куратор” – кадровий співробітник прикордонного управління ФСБ по Брянській області – та поставив йому розвідзавдання.

Для їх виконання зрадник їздив по регіону на власному автомобілі та знімав на камеру мобільного телефону місця ймовірного базування Сил оборони.

Відповідну інформацію він передавав агресору через окремо створену електрону скриньку. Для конспірації ворожий агент видаляв усі повідомлення одразу після їх прочитання представником ФСБ.

За виконання поставлених завдань, зраднику обіцяли грошову винагороду. При обшуку за місцем проживання затриманого виявлено докази протиправної діяльності. Наразі слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Йому загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв “Мілітарний” раніше, СБУ викрила експоліцейського, який працював на російську ФСБ та передавав інформацію про переміщення та розташування Сил оборони на Миколаївщині та Одещині.

Затриманим виявився колишній правоохоронець, якого звільнили з Національної гвардії України у березні 2023 року. Він проживав у Миколаєві, а у період з 2016 по 2020 роки перебував на території тимчасово окупованого Криму. Крім того, він неодноразово їздив на території РФ, де його завербувала російська спецслужба.

Війна з Росією Держзрада Європа Затримання Контррозвідка СБУ Світ Україна Чернігівщина