fbpx
Швеція приєдналась до коаліції з розмінування 

Швеція приєдналась до коаліції з розмінування 

Війна з Росією Європа Розмінування Світ Україна Швеція

Швеція приєдналась до коаліції з розмінування та фінансово підтримає Україну для якнайшвидшого проведення робіт з розмінування.

Про це повідомив Міністр оборони Литви.

Підписаний зі боку Швеції меморандум про взаєморозуміння, створив додаткову підтримку для коаліції, яку очолює Литва та Ісландія.

Окрім цього, уряд пообіцяв зробити власний внесок у 5 мільйонів євро, аби допомогти Україні у проведенні розмінувальних робіт на великих територіях.

Треба зазначити, що наразі до коаліції з розмінування приєдналося близько 30 країн, які активно надають фінансову та матеріальну допомогу для України.

Окрім цього, країни передають спеціальну техніку, яка розрахована на пошук та знищення протипіхотних, протитанкових мін, а також інших вибухових пристроїв.

На сьогодні, понад 26% території України має дуже високий відсоток вибухових пристроїв, у тому числі мін, які потрібно виявляти та знищувати.

Приєднання Швеції до цієї коаліції якісно підвищить можливості вже приєднаних країн та дозволить організувати своєчасне постачання потрібного обладнання.

Машина розмінування ScanJack 3500 (Djupminröjningsmaskin 1) армії Швеції. Фото: Збройні сили Швеції

Нагадаємо, що у січні 2024 року відбулася перша зустріч представників країн, які приєдналися до коаліції з розмінування України.

Тоді, директор департаменту оборонної політики Міністерства оборони Литви Вайдотас Урбеліс зазначив, що це була перша робоча зустріч коаліції «для з’ясування потреб України у сфері протимінної діяльності та конкретного внеску кожної з країн-партнерів коаліції».

Треба зазначити, що коаліція з розмінування охоплює елементи гуманітарного розмінування звільнених від окупантів територій, а також розмінування на лінії зіткнення.м

Для цього створюється фонд підтримки, включаючи придбання засобів та обладнання необхідне для розмінування території України.

Війна з Росією Європа Розмінування Світ Україна Швеція