fbpx
У травні росіяни 715 разів застосували хімічні засоби ураження проти українських військ

У травні росіяни 715 разів застосували хімічні засоби ураження проти українських військ

Війна з Росією Воєнні злочини Україна Хімічна зброя

Протягом травня 2024 року групами РХБ-захисту ЗСУ було зафіксовано та задокументовано 715 випадків застосування росіянами боєприпасів з умістом небезпечних хімічних сполук.

Про це повідомляє служба зв’язків із громадськістю Командування сил підтримки.

Повідомляється, що у травні було зафіксовано на 271 випадок більше, ніж у квітні.

Основним засобом доставки є скиди гранат К-51 та РГ-ВО з безпілотних літальних апаратів.

Всього за період з 15 лютого 2023 року до 24 травня зафіксовано 2698 застосувань небезпечних хімічних речовин росіянами.


За зазначений період зафіксовано 1385 випадків звернень військовослужбовців Збройних Сил України до медичних закладів із симптомами хімічного ураження різного ступеня тяжкості, з яких лише у травні – 215.

Застосування хімічної зброї або хімічних засобів боротьби з заворушеннями як засобу ведення війни є порушенням Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення.

Одним з основних засобів хімічного ураження росіян є CS (2-Хлоробензальмалононітрил).

Речовина CS – іритант сльозогінної дії, нерідко застосовується поліцією проти порушників на демонстраціях.

Окупанти використовують гранату К-51 з хімічною речовиною, жовтень 2022 Фото: Генеральний штаб ЗСУ

Формально речовина CS не є хімічною зброєю та згідно з Конвенцією про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та її знищення від 13 січня 1993 належить до «хімічних засобів боротьби із заворушеннями».

У Конвенції в пункті 7 статті ІІ визначається: «Хімічний засіб боротьби з заворушеннями» означає: будь-який не включений до списків хімікат, здатний швидко викликати в організмі людини подразнення органів чуття або фізичні розлади, які зникають через короткий відрізок часу після закінчення дії.

Отже, твердження про належність засобів боротьби із заворушеннями, зокрема речовини CS, до хімічної зброї є хибним. Однак, використання цього газу під час воєнних дій неприпустиме відповідно до пункту 5 статті ІІ Конвенції.

Війна з Росією Воєнні злочини Україна Хімічна зброя