fbpx
Україна налагодила виробництво протипіхотних мін

Україна налагодила виробництво протипіхотних мін

Miny Виробництво боєприпасів Війна з Росією Європа Світ Україна

Російські військові опублікували зображення виявлених на полі бою протипіхотних мін українського виробництва.

Фото були оприлюднені російськими медіа.

Окупанти показали українську протипіхотну міну ВНП-50, котра за їх словами є копією ще радянської МОН-50, яка активно застосовується у російсько-українській війні.

За їх словами, окрім маркування інженерний боєприпас майже не відрізнається від оригіналу. Втім, внутрішню конструкцію ними не було досліджено.

МОН-50 – міна направленої дії, що викидує щільний потік уламків у визначеному напрямку. Вона важить усього два кілограми, з яких 700 грам припадає на вибухівку.

Боєприпас споряджається 485—540 готовими уражаючими елементами у формі шарів або циліндрів, що при детонації утворюють зону ураження в секторі 54° градусів на відстані до 50 метрів.

МОН-100

Також в мережі з’явились інші фото цих мін разом з більш потужним представником сімейства – копією радянської МОН-100.

Судячи з фото, вона теж отримала повністю пластиковий корпус, що мало суттєво знизити її вагу порівняно з 5-кілограмовим оригінальним боєприпасом.

МОН-100 призначена для ураження піхоти, однак на практиці відомі випадки ураження нею навіть броньованої техніки. При вибуху вона утворює вузький пучок направленого потоку готових уламків з зноною ураження до 160 метрів у довжину та до 6-9 метрів у діаметрі.

Протипіхотні міни українського виробництва: МОН-50 (зліва) та МОН-100 (справа).

Оригінальна міна споряджається 2 кілограмами тротилу та 400 готовими уражаючими елементами у вигляді роликів 10×10 мм.

Оттавська конвенція

Варто зауважити, що свого часу Україна підписала Оттавський договір про ліквідацію запасів та невикористання протипіхотних мін, що ініціюються внаслідок присутності людини. Однак вона не поширюється на такі міни, що мають контрольований підрив сапером.

Відповідно, можна припустити, що міни українського виробництва споряджаються лише певним типом детонаторів, що активують міни лише по сигналу їх власника.

Miny Виробництво боєприпасів Війна з Росією Європа Світ Україна