fbpx
Україна отримає високоточні 155-мм снаряди “нового типу” від США

Україна отримає високоточні 155-мм снаряди “нового типу” від США

M777 M982 Excalibur PGK M1156 Артилерія Війна з Росією Військова допомога США

США нададуть Україні 1000 високоточних боєприпасів для 155-мм артилерії в рамках нового пакету військової допомоги на 400 млн дол.

Пакет оголосять 8 липня, повідомив Politico чиновник з Білого дому на умовах анонімності. Високоточні боєприпаси мають дати Україні технологічну перевагу над російською артилерією.

Чиновник відмовився назвати тип боєприпасів і уточнити чи мова йде про M982 Excalibur. Однак повідомив, боєприпаси мають “такі ж можливості”, як і Excalibur, які наводяться за допомогою GPS.

Представник адміністрації Байдена сказав, що високоточні боєприпаси мають допомогти українцям заощадити боєкомплект. Також точність допоможе уникнути руйнувань невійськових об’єктів та жертв серед некомбатантів, на відміну від російської тактики масованого обстрілу площ.

Раніше про передачу Україні високоточних боєприпасів M982 Excalibur повідомляли канадські медіа. Однак мова йшла про незначну кількість боєприпасів, які лишилися після кампанії у Афганістані.

Якщо мова йде про наведення за допомогою GPS, то альтернативою M982 Excalibur може бути PGK ( Precision Guidance Kit ) M1156. Це “розумний” підривач, який інсталюється в звичайні 155-мм боєприпаси і перетворює їх на високоточні. PGK має приймач GPS та рулі, які коригують траекторію польоту боєприпаса.

Пристрій забезпечує максимальне кругове відхилення до 50 м на відстані до 30 км, що гірше ніж у M982 Excalibur (10 м), але значно краще ніж у звичайних боєприпасів (273 м). Перевагою PGK є ціна – вартість комплекту менше 20 000 дол, тоді як Excalibur може коштувати і більше 200 000 дол (залежно від партії та модифікації).

Застосування на гаубицях M777A2 і  M982 Excalibur, і PGK ( Precision Guidance Kit ) M1156 потребує встановлення модулів EPIAFS (Enhanced Portable Inductive Artillery Fuze Setter). Початково ці блоки на гаубиці, які постачалися в Україну не встановлювалися (відповідно до фото та відеоматеріалів, які були продемонстровані ЗСУ).

M777 M982 Excalibur PGK M1156 Артилерія Війна з Росією Військова допомога США