fbpx
Українські військові отримають ударні дрони “Морок”

Українські військові отримають ударні дрони “Морок”

Авіабудування Авіація БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Волонтери Україна

Українські військові отримають далекобійні ударні безпілотники нового зразка, що уражатимуть цілі у глибокому тилу на території Росії.

Фото нового безпілотника оприлюднив Сергій Притула.

Місяць тому ми з вами зібрали 177 млн далекобійний дрон-камікадзе «Морок» в рамках мегазбору «Можем павтаріть». І ось перші літачки вже готуються до передачі відповідним структурам. Взимку чекаємо на відеоконтент з бавовною на болотах“, – написав він.

Вперше представлений широкій публіці дрон під назвою “Морок”, судячи зі слів Притули, призначений для нанесення глибоких ударів на території РФ. Схожим чином минулого року були придбані дрони “Бобер”.

Порівняно з минулим безпілотником “Морок” став меншим та дешевшим — близько 1,7 мільйонів гривень проти 4 мільйонів за один “Бобер”.

Точні технічні зарактеристики безпілотника не повідомляються, однак, судячи з поставлених задач, дальність польоту має становити сотні кілометрів.

Довжина безпілотника складає близько 1,5 метрів, розмах крил приблизно 1,5 метри.

Аеродинамічна схема літака подібна тим, що використовуються у швидкісних реактивних літальних апаратах. Проте чорна надбудова в хвості фюзеляжу одразу за кілем схожа на двигун внутрішнього згорання.

Ударний безпілотник "Морок", листопад 2023 року. Фото: Сергій Притула.

На безпілотнику візуально відсутні оптичні прилади, що може говорити про використання вже традиційної схеми управління польотом за допомогою інерційної системи з корекцією по сигналам GPS без залучення оператора.

Нові безпілотники

16 листопада міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що українська оборонна промисловість вийшла на серійне виробництво ударних дронів аналогічних іранським Shahed-136.

За словами міністра, мова йде про випуск десятків дронів-камікадзе на місяць. Він зазначив, що це дрони нового зразка, які раніше не були публічно представлені.

Під “аналогом Шахедів” керівник міністерства, імовірно, мав на увазі ударний безпілотник з бойовою частиною масою 40-50 кілограмів та дальністю польоту до 1000-2000 км.

Авіабудування Авіація БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Волонтери Україна