fbpx
Український Vampire збив Shahed-136 на Одещині

Український Vampire збив Shahed-136 на Одещині

Shahed-136 VAMPIRE Війна з Росією ЗРК Одещина ППО та ПРО Україна

Українські військові вперше опублікували кадри роботи зенітного комплексу Vampire, який передали Сполучені Штати торік.

Відео оприлюднила пресслужба Військово-морських сил ЗС України.

11 лютого пресслужба ВМСУ опублікувала кадри відбиття російського повітряного нападу, під час якого один із підрозділів військово-морських сил збив безпілотник Shahed-136 за допомогою “новітнього зенітно-ракетного комплексу”.

На відео показано зображення з оптичної станції наведення, яке виводилось на пульт керування комплексом та процес наведення ракети на ціль.

Сам зенітний комплекс не називається у повідомленні, однак досить незвичний принцип наведення зенітної ракети за лазерним променем та специфічний інтерфейс дають можливість зробити висновок, що на відео – кадри роботи ЗРК Vampire від L3Harris.

Vampire – це легкий мобільний зенітний комплекс, що використовує модифіковані 70-мм ракети APKWS з лазерною системою наведення.

Інтерфейс зенітного ракетного комплексу Vampire від L3Harris.

Ця система була розроблена спеціально для України для виявлення та перехоплення ворожих безпілотників, зокрема Shahed-136. У грудні торік Сполучені Штати завершили передачу всіх 14 законтрактованих комплексів.

Уперше про початок їх використання в Україні 1 вересня 2023 року повідомив департамент оборони Сполучених Штатів. Однак показане вище відео фактично є першим доказом його застосування в бойових умовах.

Vampire

Мобільна система Vampire – відносно нова розробка. Її польові випробування розпочалися у 2021 році, а влітку 2022 року компанія продовжила випробування дальності уражання цілей та загальної надійності систем.

Система керованого озброєння зенітного комплексу інтегрує оптико-електронну систему WESCAM MX-10 з тепловізійною та телевізійною камерами, що відповідає за виявлення цілей і наведення та пускову установку чотирьох 70-мм керованих ракет.

Основою комплексу є керована 70-мм ракета APKWS виробництва компанії BAE Systems. Вона оснащена дистанційним детонатором для перехоплення повітряних цілей.

Комплекс портативний та може встановлюватися на різні транспортні  засоби, включаючи цивільні позашляховики. А управління ним може виконуватися безпосередньо з неї.

Shahed-136 VAMPIRE Війна з Росією ЗРК Одещина ППО та ПРО Україна