fbpx
Уряд Південної Кореї схвалив передачу Україні польських САУ Krab – Reuters

Уряд Південної Кореї схвалив передачу Україні польських САУ Krab – Reuters

Війна з Росією Військова допомога Південна Корея (Республіка Корея) Польща САУ KRAB Україна

Минулого року уряд Південної Кореї схвалив експортні ліцензії на постачання Україні САУ Krab, які виготовлені з південнокорейських компонентів.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на представника оборонних закупівель у Сеулі.

Це перше підтвердження того, що Південна Корея офіційно погодила передачу Україні озброєння, хоча й зробила це опосередковано.

До цього офіційні особи Сеула відмовлялися коментувати передачу Україні гаубиць Krab.

Директор європейсько-азійського відділу Бюро міжнародного співробітництва Кім Хьон Чел повідомив, що Агенція контролю за технологіями Адміністрації оборонних закупівель (DAPA) розглянула та схвалила передачу озброєння.

Ми переглянули всю документацію та можливі проблеми всередині DAPA… потім ми ухвалили рішення надати ліцензію Польщі на експорт“, — сказав він Reuters в інтерв’ю в штаб-квартирі DAPA в Сеулі.

Krab – польська національна САУ. Вона має ліцензійну башту від британської самохідної гаубиці AS90. Довжина її ствола – 52 калібри. А в якості шасі для цієї САУ обрали південнокорейську платформу від САУ K9 Thunder.

У травні 2022 року Польща передала Україні 18 польських гусеничних артилерійських гаубиць Krab. Потім у червні стало відомо, що Україна підписала угоду на придбання близько 60 одиниць цих гаубиць.

САУ KRAB польської компанії Huta Stalowa Wola. Фото компанії

Проте водночас Кім Хьон Чел наголосив, що позиція уряду все-таки полягає в тому, щоб не передавати Україні системи озброєння.

Позиція Південної Кореї

У виданні підкреслюють, що президент Південної Кореї Юн Сок Йоль неодноразово заявляв, що країна не надала Україні жодного озброєння. Його адміністрація каже, що не планує змінювати цю політику.

Крім того, південнокорейське законодавство ускладнює прямий продаж зброї країнам, які воюють. Та США і НАТО продовжують тиснути на уряд.

Ми, очевидно, вважаємо, що Південна Корея повинна робити більше, і ми регулярно повідомляли про це адміністрацію Юна“, – сказав один із західних дипломатів журналістам.

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль Фото з відкритих джерел

Керівництво DAPA має право вирішувати, що саме експортувати, але на практиці це також залежить від волі президента. Про це журналістам розповів Ян Ук, науковий співробітник і експерт з оборони Сеульського інституту політичних досліджень Асан.

Уряд повинен враховувати всі позиції, включаючи позицію МЗС, дипломатію, а також економічні складові. Якщо Корея підтримає Україну, Росія може у відповідь продати Північній Кореї сучасні літаки або передати технології, які дійсно потрібні Північній Кореї“, – сказав він.

Південна Корея отримала значний контракт вартістю 5,8 мільярда доларів на постачання Польщі сотень одиниць озброєння — РСЗВ Chunmoo, САУ К9, танків K2 та літаків FA-50.

K2 Black Panther для Польщі, 19 жовтня 2022, Чангвон, Південа Корея Фото: Korea Defense Blog

Але якщо Польща вирішить передати Україні якийсь з цих видів озброєння, їй доведеться отримувати додаткові дозволи від Південної Кореї. При цьому Сеул неодноразово підкреслював, що ці продажі призначені суто для обороноздатності Польщі.

Артилерійські боєприпаси

Окреме питання – це угода про продаж 155-мм артилерійських боєприпасів для США. У Вашингтоні заявили, що хочуть передати їх Україні, тоді як Південна Корея наполягає на тому, щоб кінцевим споживачем були Сполучені Штати.

Речник міністерства оборони Південної Кореї сказав, що переговори щодо цієї угоди тривають.

Раніше ми повідомляли, що США забрали частину своїх боєприпасів, які зберігалися в Південній Кореї та Ізраїлі, щоб передати їх Україні.

Війна з Росією Військова допомога Південна Корея (Республіка Корея) Польща САУ KRAB Україна