fbpx
В ООН визнали застосування Росією ракет з КНДР

В ООН визнали застосування Росією ракет з КНДР

Балістичні ракети Війна з Росією ООН Північна Корея (КНДР) Ракетний удар Росія Світ Україна Харків

В ООН підтвердили, що Росія завдала удару по Харкову ракетою виробництва Північної Кореї.

Це підтвердили уповноважені щодо стеження за санкціями проти КНДР при ООН, передає Reuters.

Уламки ракети, які були виявлені після удару по українському місту 2 січня цього року, свідчать про те, що це була північнокорейська балістична ракета Hwasong-11 (KN-23).

Застосування Росія цієї зброї є прямим порушенням санкцій Ради безпеки, які стосуються ембарго на постачання зброї до та з Північної Кореї.

Троє уповноважених щодо санкцій відвідали Україну на початку квітня, щоб оглянути уламки ракети, і не знайшли жодних доказів того, що ракета була виготовлена в Росії.

Хвостова частина північнокорейської ракети KN-23/KN-24, якою Росія вдарила по українському місту Харків 2 січня 2024 року. Україна. Фото: Conflict Armament Research (CAR)

Відповідно до звіту на 32 сторінки, який був представлений в одному з комітетів Радбезу, експерти підтвердили, що «уламки ракети, знайдені в Харкові 2 січня 2024 року, походять від ракети КНДР серії Hwasong-11» і свідчать про порушення ембарго на постачання зброї до та з КНДР.

Представники моніторингової місії зазначили, що «не можуть самостійно визначити, звідки і ким була запущена ракета». Але інформація, надана українською стороною, «свідчить про  те, що вона була запущена в межах території Російської Федерації».

Застосування Росією по Харкову балістичних ракет, вироблених в КНДР підтвердила і незалежна дослідницька організація Conflict Armament Research (CAR), яка відстежує постачання зброї.

Залишки північнокорейської ракети KN-23/KN-24, якою Росія вдарила по українському місту Харків 2 січня 2024 року. Україна. Фото: Conflict Armament Research (CAR)

Північнокорейська Hwasong-11 (KN-23) є фактично копією російської балістичної ракети 9М723 комплексу «Искандер», однак вона має низку технічних та візуальних відмінностей. Серед явних – конструкційні відмінності хвостового відсіку.

Північна Корея з 2006 року через випробування ядерної зброї та балістичних ракет перебуває під санкціями Ради безпеки ООН, які передбачають заборону на імпорт та експорт військових технологій.

Постачання північнокорейського озброєння до Росії

«Мілітарний» не раз повідомляв про застосування російськими окупаційними військами озброєння, яке було виготовлене в КНДР.

Зокрема, повідомлялося про низьку якість північнокорейських виробів. До прикладу, у пропагандистських медіа розповідали про недоліки комплектації метальних зарядів 152-мм артилерійських снарядів.

Балістичні ракети Війна з Росією ООН Північна Корея (КНДР) Ракетний удар Росія Світ Україна Харків