fbpx
В РФ продовжують роботи над новим бомбардувальником

В РФ продовжують роботи над новим бомбардувальником

Авіабудування Авіація Бомбардувальник ПКС Росії Росія Світ Сусіди

Міноборони РФ затвердило остаточний проєкт нового бомбардувальника-невидимки.

Про це повідомляє Новинарня з посиланням на РИА Новости.

Розробку назвали “перспективний авіаційний комплекс дальньої авіації” – ПАК ДА. Росія планує прийняти новий бомбардувальник на озброєння до 2027 року, замінивши ним ракетоносці Ту-95МС, термін служби яких вже закінчується.

Військові країни-агресора розраховують, що літак зможе долати протиповітряну оборону країн НАТО. Поки що, зовнішній вигляд планера нового перспективного ліката тримають у таємниці. На даний момент доступні тільки рендери з ймовірним виглядом бомбардувальника.

“РИА Новости” з посиланням на власні джерела повідомляє, що авіаконструктори вже провели серію стендових випробувань з оцінки рівня радіолокаційної помітності на спеціальних макетах і окремих повнорозмірних елементах бомбардувальника. За даними видання, підтверджені наднизькі показники площі ефективної поверхні розсіювання ПАК ДА.

Можливий зовнішній вигляд ПАК ДА

Дозвуковий бомбардувальник повинен бути побудований за схемою “літаюче крило”, що має збільшити дальність польоту. Концепція бойового застосування ПАК ДА передбачає ракетні удари по наземних об’єктах з великої дистанції, за допомогою авіаційних крилатих ракет.

Також, “ПАК ДА буде мати змогу застосовувати і гіперзвукове озброєння, в тому числі аеробалістичні ракети “Кинджал”. Крім того, за задумом розробників, літак зможе управляти групами безпілотних літальних апаратів. Особливу увагу в конструкції літака буде приділено застосуванню технологій малопомітності.

У грудні минулого року стало відомо, що російське підприємство «ОДК-Кузнецов» приступило до збірки першого дослідного зразка двигуна для цього перспективного авіаційного комплексу. Розробка цієї силової установки ведеться по проєкту «Изделие РФ».

Повний ресурс двигуна складе, ймовірно, не менше восьми тисяч годин. При цьому міжремонтний ресурс перспективної силової установки повинен бути не менше 600 годин. Але точні показники ресурсу двигуна і його окремих вузлів будуть визначені в ході державних спільних випробувань.

Зокрема, силова установка повинна бути захищена від наслідків ядерного вибуху. Двигун повинен стабільно і з мінімальними втратами потужності працювати в температурному діапазоні навколишнього повітря від -60 до 50 градусів Цельсія. Випробування вже зібраного двигуна раніше планувалося розпочати на початку 2021 року.

Можливий зовнішній вигляд ПАК ДА

Є інформація, що розробники захистили ескізний проєкт літака та вже зібрали габаритний макет для відпрацювання розміщення систем на ньому. Показ першого льотного зразка літака планується на 2021-2022 рік, а початок серійного виробництва планується на 2028-2029 рік.

Розробка бомбардувальника ПАК ДА ведеться у Росії з 2013 року.

Авіабудування Авіація Бомбардувальник ПКС Росії Росія Світ Сусіди