fbpx
В Україні розробили законопроект «Про оборонні закупівлі»

В Україні розробили законопроект «Про оборонні закупівлі»

Законодавство Закупівлі ЗСУ Ліга оборонних підприємств Міністр оборони

У Верховній Раді триває обговорення та підготовка до розгляду у першому читанні проекту Закону України «Про оборонні закупівлі».

Про це повідомляє Український мілітарний портал

На думку авторів законопроекту, він покликаний врегулювати проблемні питання у закупівлях для потреб силових відомств.

Зокрема мова йде про визначення вартості продукції, гарантування та підтвердження якості, отримання інформації щодо запланованих закупівель та доступу до участі у процедурах закупівлі.

В розробці та обговоренні важливого законодавчого акту взяли участь представники Міністерства оборони, Державного концерну “Укроборонпром” та низки приватних підприємств, зокрема Ліга оборонних підприємств України.

Передані до ЗСУ модернізовані танки

Засновник підприємства-учасника Ліги ТОВ «МАРКЕТ-МАТС» Ігор Крол в матеріалі «ПРИ ВИКОНАННІ ДОЗ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА РІВЕНЬ ЦІНИ МАЄ ПОКЛАДАТИСЯ ВИКЛЮЧНО НА ВИРОБНИКА»  розказав деякі деталі про законопроект та ціноутворення продукції оборонного призначення:

“По перше, в Контрактах за державним оборонним замовлення з закупівлі ОВТ нами запропоновано застосовувати єдину модель ціни – фіксовану (договірну) [редакція – наразі існує два види – орієнтовна та договірна]. Це означає покладання відповідальності за рівень ціни на виробника . Держава залишає за собою право та можливість перевірки через відповідні ревізійні підрозділи.

У разі перевищення фактичної рентабельності продукції, що встановлюється Державою через уповноважений орган, можливо передбачити відповідні штрафи та повернення коштів в бюджет, позбавлення ліцензій, пільг і таке інше.”

Окрім ціноутворення в законопроекті передбачено введення плану закупівель товарів, робіт та послуг оборонного призначення на трирічний період, що спростить планування виробництва та здешевить продукцію.

Також проект Закону України «Про оборонні закупівлі» несе зміни щодо контрою якості продукції. Він пропонує замінити військову прийомку на спеціальний орган, що контролюватиме якість продукції за системою якості. Перехід має відбутися в декілька етапів.

Законодавство Закупівлі ЗСУ Ліга оборонних підприємств Міністр оборони