fbpx
Військовий переворот: У М’янмі проходять протести

Військовий переворот: У М’янмі проходять протести

Азія Військовий переворот М'янма Світ

У М’янмі проходять протести громадян проти захоплення влади військовими.

Про це повідомляє інформаційне агенство CNN.

Попри перешкоди в роботі інтернету, тисячі людей вимагали звільнення президента Вин Мьин і лідера “Національної ліги за демократію” (НЛД) Аун Сан Су Чжі, яка до путчу була фактичним керівником держави.

Вже 6-го лютого біля університету в найбільшому місті країни Янгоні відбувся протестний марш, в якому брали участь близько 3 тисяч осіб.

Поліція блокувала вулиці в районі університету і виставила водомети. Протести в центрі Янгона тривали до вечора, в цілому вони пройшли спокійно.

В акції протесту в другому за величиною місті країни Мандалай брали участь не менше 2 тисяч осіб, вони також вимагали звільнення політичних в’язнів і повернення влади легітимному уряду.

У той же день був затриманий економічний радник Аун Сан Су Чжі, громадянин Австралії Шон Тернелл. Він став першим іноземцем, затриманим військовою хунтою.

Влада Австралії викликали посла М’янми та висловили протест у зв’язку з цим.

Під час протестів в М’янмі спостерігалися серйозні проблеми з інтернетом.

За даними міжнародної організації NetBlocks, це вже друге масове відключення Мережі після захоплення влади військовими.

Переворот

1 лютого 2021 року у М’янмі стався військовий переворот, під час якого були затримані міністр закордонних справ і у справах адміністрації президента, державний радник Аун Сан Су Чжі, яка вважається національним лідером і фактичним керівником країни, і президент М’янми Вин Мьин.

По телебаченню було зачитано заяву путчистів про те, що у М’янмі вводиться надзвичайний стан терміном на один рік.

Протягом останніх днів політична обстановка в країні була дуже напруженою.

У суспільстві поширювалися чутки про можливий військовий путч у зв’язку з тим, що впливові представники Збройних сил заявляли, що вважають минулі в листопаді 2020 року парламентські вибори сфальсифікованими.

Аун Сан Су Чжі - Генеральний секретар "Національної ліги за демократію" у КНР. Фото з відкритих джерел

Згідно з офіційними результатами цих виборів, партія Аун Сан Су Чжі «Національна ліга за демократію» здобула переконливу перемогу, набравши понад 70 відсотків голосів.

Згідно з Конституцією М’янми, чверть депутатських місць в обох палатах парламенту країни зарезервована за військовими, яких призначає верховний Головнокомандувач Збройних сил.

Нагадаємо, під час військового перевороту на вулицях була помічена бронетехніка українського та російського виробництва.

Азія Військовий переворот М'янма Світ