fbpx
ВМФ Росії отримав корвет «Меркурий»

ВМФ Росії отримав корвет «Меркурий»

ВМФ Росії Корвет проекту 20380 Корвети Росія Світ Суднобудування Флот

Російська суднобудівна компанія «Северная верфь» передала Військово-морському флоту РФ корвет «Меркурий» проекту 20380.

Про це повідомляють російські пропагандистські медіа.

Корвет проекту 20380 було закладено у 2015 року на замовлення воєнно-морського флоту Росії. За планами бойовий корабель мав встати на службу Чорноморського флоту РФ, проте наразі його перспективи невідомі.

“Меркурий” був спущений на воду 12 березня 2020 року, після чого корабель разом із випробовувальною командою проходив чисельні ходові випробування.

10 травня 2023 року було підписано приймальний акт державних випробувань збудованого на підприємстві «Северная верфь» корвету, що ознаменував успішне проходження випробувань та передачу судна на службу ВМФ РФ.

Напередодні здавальна команда корвету та військові моряки завершили випробування та перевірку корабельних систем, комплексів озброєння та спецзасобів корабля, провели ревізію та підготували «Меркурій» до передачі екіпажу.

“Меркурий” став п’ятим корветом, побудованим за проектом 20380. Попередні чотири корвети – “Стерегущий”, “Сообразительный”, “Стойкий” і “Бойкий”, – несуть службу на Балтійському флоті.

Корвети проекту 20380 типу «Стерегущий»

“Меркурий” належить до багатоцільових корветів типу “Стерегущий” проєкту 20380, що були розроблені російським конструкторським бюро ЦМКБ “Алмаз”.

Корвети водотоннажністю 1800 тонн призначені для виявлення та знищення підводних човнів та надводних кораблів супротивника, забезпечення висадки десанту, а також вирішення різноманітних завдань у ближній морській зоні.

На корветах проекту 20380, у тому числі і на «Меркурії», ППО корабля представлено зенітно-ракетним комплексом “Редут”, котрий забезпечує перехоплення повітряних цілей на відстані до 150 кілометрів та на висоті до 30 кілометрів. До боєкомплекту цього ЗРК також входять ракети 9М96 та 9М100, котрі здатні збивати балістичні ракети на дальностях до 30 кілометрів.

Для протчовнової боротьби на кораблі цього проекту встановлений ракетний комплекс “Уран”, що складається з 8-ми протикорабельних крилатих ракет Х-35 з дальністю до 260 км.

Корабельна артилерія представлена 100-мм артилерійською установкою А-190 зі скорострільністю 80 пострілів за хвилину.

Можливості ковету у протидії підводним човнам забезпечується комплексом “Пакет-НК”. Він складається із двох чотирьохствольних торпедних апаратів калібру 324-мм, розташованих по бортах корабля. Для пошуку та знищення підводного човна противника також використовується палубний вертоліт Ка-27 .

Екіпаж корабля складається зі 100 осіб, включно з 14 офіцерами. Автономність корабля становить 15 діб.

ВМФ Росії Корвет проекту 20380 Корвети Росія Світ Суднобудування Флот