fbpx
Як-52 збив російський розвідувальний дрон в небі над Одещиною

Як-52 збив російський розвідувальний дрон в небі над Одещиною

Авіація БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Одещина ППО та ПРО Україна

На Одещині поршневий навчально-тренувальний літак Як-52 збив російський дрон-розвідник.

Відповідні відео оприлюднили місцеві Telegram-канали.

На оприлюднених відео показаний момент спуску ворожого розвідувального дрона на парашуті, який найімовірніше розкрився внаслідок спрацювання автоматики, навколо якого кружляє Як-52.

Можна припустити, що стрільба велася другим членом екіпажу з рушниці або автоматичної зброї.

Проведення модернізації Як-52 зі встановленням курсового кулеметного озброєння у крило чи борт є малоймовірним через потребу суттєвого і технологічно складного втручання у планер.

Наведення на ціль може виконуватися шляхом стороннього цілевказання через радіозв’язок та систему ситуативної обізнаності з подальшою візувальною ідентифікацією цілі.

Варто зазначити, що на Як-52 у модифікації Як-52Б все ж є можливість підвісу контейнерів ГУВ-8700 з кулеметами або УБ-32 з некерованими авіаційними ракетами, однак така версія існувала у єдиному екземплярі.

Як-52

Як-52 – двомісний одномоторний навчально-тренувальний спортивний літак-моноплан із низькорозташованим крилом та триколісним шасі, який серійно випускався з 1979 по 1998 рік.

Він має низьку швидкість звалювання, яка складає 100-140 кілометрів на годину, що дозволяє йому переслідувати дрони й при цьому маневрувати на відносно низьких швидкостях.

Літак має максимальну допустиму швидкість у 470 кілометрів на годину, дальність польоту до 500 кілометрів та тривалість польоту у 2,5 години.

Довжина Як-52 — 7,745 метра, розмах крила — 9,3 метра, а площа крила — 15 квадратних метрів.

Пуста маса складає 1035 кілограмів, а максимальна злітна та посадкова маса — 1315.

Авіація БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Одещина ППО та ПРО Україна