fbpx
За два роки ДБР висунуло обвинувачення 280 військових

За два роки ДБР висунуло обвинувачення 280 військових

ДБР (Державне бюро розслідувань) Суд Україна

За два роки ДБР (Державне бюро розслідувань) висунуло обвинувачення 280 військових України.

Про це повідомляє АрміяInform.

Відповідно до офіційних даних упродовж 2020 року та січня-лютого 2021 року, слідчі ДБР направили до суду понад 280 обвинувальних актів відносно військовослужбовців.

Це представники усіх силових структур України, яким висунуто підозру Кримінального кодексу України.

Зокрема висунуто за такими статтями:

  • 28 військовослужбовцям за обвинуваченням у порушенні порядку підлеглості (ст.ст. 402-405 КК України);
  • 42 військовослужбовцям за обвинуваченням у порушенні статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями за відсутності відносин підлеглості (ст. 406 КК України);
  • 72 військовослужбовцям за обвинуваченням у знищенні, пошкодженні або втраті військового майна (ст.ст. 411-413 КК України);
  • 38 військовослужбовцям за обвинуваченням у викраденні, привласненні, вимаганні військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна, а також заволодінні ними шляхом шахрайства або зловживанні службовим становищем (ст. 410 КК України) з яких:
  • 4 військовослужбовцям за обвинуваченням у заволодінні зброєю та боєприпасами;
  • 14 військовослужбовцям за обвинуваченням у заволодінні шляхом зловживання службовим становищем;
  • 30 військовослужбовцям за обвинуваченням у недбалому ставленні до служби (ст. 425 КК України);
  • 22 військовослужбовцям за обвинуваченням у порушенні правил водіння або експлуатації машин (ст. 415 КК України);
  • 18 військовослужбовцям за обвинуваченням у перевищенні службовою особою влади чи службових повноважень (ст. 426-1 КК України);
  • 15 військовослужбовцям за обвинуваченням у порушенні правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення (ст. 414 КК України).
Судове рішення

Незважаючи на те, що така кількість обвинувальних вирків направлена до суду відносно військовослужбовців, це не означає що вони є винуватими.

Адже лише за вироком суду особа може вважатися винуватою, за умови, коли її вина буде доведена в установленому законом порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який набрав законної сили.

Нагадаємо, що принцип презумпції невинуватості, закріплений ст. 17 КПК України та Положенням Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод є одним із найважливіших гарантій захисту прав та свобод громадян.

Згідно з статтею 6 п.2 Конвенції зазначено, що: «кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку», а всі сумніви у справі тлумачаться на користь обвинуваченого.

При цьому ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом (ст. 17 ч.2 КПК України).


ДБР оголосило підозру Януковичу у вчинені державної зради


Державне бюро розслідувань — правоохоронний орган України, створенний Кримінальним процесуальним кодексом України у 2017 році.

ДБР (Державне бюро розслідувань) Суд Україна