fbpx
ДБР оголосило підозру Януковичу у вчинені державної зради

ДБР оголосило підозру Януковичу у вчинені державної зради

ДБР (Державне бюро розслідувань) Держзрада Прокуратура Україна Янукович

ДБР оголосило підозру колишньому президенту України Віктору Януковичу у вчинені державної зради.

Про це пресслужба Державного бюро розслідувань повідомила у Facebook.

У результаті діяльності колишнього президента України було створено передумову до збільшення чисельності військ Росії на суверенній території України – АР Крим та місті Севастополі.

Також було створено умови для подальшого перебування цих військ на території України всупереч статті 17 Конституції України задля подальшої окупації ними Автономної Республіки Крим й міста Севастополя.

Умови перебування військ Росії на нашій території були за несприятливої для України зовнішньо- та внутрішньополітичної обстановки в Україні.

Досяглось це шляхом підписання Віктором Януковичем 21.04.2010 від імені України Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, спричинено шкоду:

  • суверенітетові України у вигляді фактичної втрати Урядом України можливості здійснювати свої повноваження на тимчасово окупованій території АР Крим та місті Севастополі на час окупації;
  • територіальній цілісності та недоторканності у вигляді окупації Збройними Силами РФ території АР Крим та міста Севастополя;
  • обороноздатності шляхом збільшення особового складу військ та військової техніки Збройних Сил РФ на території України після підписання та ратифікації цієї Угоди замість підготовки до їх зменшення та виведення з території України у разі повідомлення Україною Російську Федерацію не пізніше, ніж 28.05.2016 про припинення дії Угод, укладених 28.05.1997 року;
  • державній, економічній безпеці України у вигляді захоплення об’єктів державної власності, які знаходяться на вказаній тимчасово окупованій території, на суму 1 080 352 000 000,00 грн, та неможливості розпоряджатися ними на час окупації.
Колишній Міністр оборони України Саламатін Д.А з експрезидентом Януковичем В.Ф на навчаннях ЗСУ. 2012 рік. Фото: ТСН

Відтак, 28.01.2021 слідчими Державного бюро розслідувань за погодженням з прокурором Офіс Генерального прокурора у порядку ст. ст. 278, 111, 135 КПК України здійснено письмове повідомлення про підозру колишньому Президенту України у вчиненні державної зради.

У червні 2020 року ДБР повідомило про підозру експрезиденту України та двом колишнім Міністрам оборони України.

Слідчими ДБР повідомлено про підозру колишньому Президенту України Януковичу В.Ф., двом колишнім Міністрам оборони України Саламатіну Д.А. та Лебедєву П.В. Вони підозрюються у вчиненні державної зради.

У березні 2020 року Печерський районний суд Києва заочно заарештував колишнього командувача внутрішніми військами Станіслава Шуляка і екс-главу Служби безпеки Олександра Якименка.

Їх підозрюють в причетності до організації здійснення тяжких і особливо тяжких злочинів проти мітингувальників в лютому 2014 року.

Колишні посадовці переховуються від слідства та суду за межами України, ймовірно на території РФ, у зв’язку з чим оголошені у розшук.

ДБР (Державне бюро розслідувань) Держзрада Прокуратура Україна Янукович