fbpx
НАБУ провело обшуки у справі з системою «Дзвін-АС»

НАБУ провело обшуки у справі з системою «Дзвін-АС»

Генеральний штаб Корупція НАБУ ОПК Україна

Національне антикорупційне бюро провело обшуки в Генеральному штабі за провадженням з розкраданнями пов’язаними з розробкою системи управління «Дзвін-АС».

Про це повідомляє видання ZN.ua з посиланням на власні джерела.

Детективи НАБУ 25 квітня провели обшуки в Генштабі, які були пов’язані з кримінальним провадженням з розкрадання в особливо великих розмірах, здійснених військовими та посадовими особами під час виконання дослідно-конструкторських робіт «Дзвін-АС».

У виданні посилаються на заяву нардепа Ярослава Юрчишина, котрий повідомляв, що НАБУ розслідує порушення за низкою статей кримінального кодексу: розтрату в особливо великих розмірах, недбале ставлення до військової служби, перевищення владних повноважень, у тому числі – військовими особами.

Зокрема, мова йде про виявлені журналістами проблеми із системою, котрі не дозволяли ефективно і оперативно виконувати управління військами.

Розробка «Дзвін-АС»

«Дзвін-АС» – це автоматизована система управління бойовими діями, що була розроблена компанією «Еверест Лімітед». Навесні 2022 року вона успішно пройшла державні випробування та в грудні була прийнята на озброєння.

Робота над цим проєктом тривала чотири роки, а техзавдання за цей час виправляли 12 разів. В результаті розробка АСУ «Дзвін» обійшлась державі в 580 млн гривень.

В розробку входило створення спеціалізованого військового програмного забезпечення та облаштування кількох пунктів управління технікою, на якій працює програмне забезпечення.

Влітку 2020 року СБУ ініціювала аудит проєкту, за підсумками якого прийшла до висновку, що програмне завдання не відповідає поставленому завданню, а використання системи може бути недоцільним.

У висновку аудиту йдеться, що «Дзвін» повинен був стати головним елементом Єдиної автоматизованої системи Збройними Силами України, але в ході роботи над проєктом частину з поставлених завдань не реалізували, а частина не дозволяє ефективно і оперативно управляти армією.

Зокрема, було виявлено такі проблеми:

  • «ДЗВІН» несумісний з аналогічними системами країн-членів НАТО;
  • він не містить відкритих програмних інтерфейсів за міжнародними стандартами, що ускладнює інтеграцію системи з іншим програмним забезпеченням в Єдиній системі управління ЗСУ;
  • система не зможе забезпечити ефективної роботи під час бойових дій через те, як реалізована робота з цифровими картами;
  • через те, що гриф секретності в системі привласнюють не окремим документам, а цілим пунктам управління, оперативний і автоматичний документообіг буде неможливий;
  • частина софту в складі системи – ліцензійне програмне забезпечення, яке компанія Еверест купила у сторонніх виробників. При цьому одна з закуплених програм, пакет ліцензій якої ліг в кошторис 15 млн грн, в результаті не використовується, а інша не проходила перевірку на предмет захисту інформації.

В березні 2021 року журналісти Bihus.info опублікували розслідування згідно з яким основним видом діяльності ТОВ «Еверест Лімітед» до підписання контракту з Мінборони була не розробка програмного забезпечення, а торгівля комп’ютерами, технікою і готовим програмним забезпеченням. Компанія не розробляла програмне забезпечення.

Втім, згодом Асоціація виробників озброєння та військової техніки опублікувала офіційне оголошення зі спростуванням цієї  інформації.

У прес-релізі вказувалось, що листів по допуску представників аудиторської групи на територію ТОВ «ЕВЕРЕСТ ЛІМІТЕД» з метою проведення аудиту до Виконавця не надходило. Тобто члени комісії аудиту, не досліджуючи повністю ані основні документи, ані самі дослідні зразки (апаратне і програмне забезпечення), виклали в звіті висновки, зроблені виключно на основі недостовірної інформації , яку отримали з невідомих джерел.

Генеральний штаб Корупція НАБУ ОПК Україна