fbpx
Росіяни злякалися ПРО у Румунії

Росіяни злякалися ПРО у Румунії

Плани розміщення в Румунії ракет-перехоплювачів, які представляють елемент американської глобальної системи протиракетної оборони (ПРО) в Європі, несуть реальну загрозу безпеці Росії, заявив РІА Новини в п’ятницю член громадської ради при Міноборони РФ, головний редактор журналу “Національна оборона” полковник Ігор Коротченко .

Президент Румунії Траян Бесеску у четвер оголосив про згоду розмістити на своїй території ракети-перехоплювачі, передбачені новою системою ПРО США. Вашингтон підтвердив плани розміщення ракет-перехоплювачів на території Румунії, уточнивши при цьому, що вони спрямовані проти “можливої загрози” з боку Ірану. “Мова йде про розміщення в Румунії до 2015 року наземного варіанту системи” Іджис “, що припускає використання нових ракет SM-3 (” Стандарт “).

Безумовно ця зброя здатне в значній мірі девальвувати здатність РФ в галузі ядерного стримування”, – сказав Коротченко. За його словами, протиракети SM-3 з урахуванням програми їх подальшої модернізації та вдосконалення ТТХ будуть мати здатність перехоплення і знищення російських міжконтинентальних балістичних ракет на початковій ділянці траєкторії польоту. Коротченко також нагадав, що в Пентагоні розглядається можливість введення в Балтійське, Чорне і Баренцове моря бойових кораблів ВМС США, оснащених системою “Іджис”.

“У випадку розміщення в Румунії елементів американської глобальної системи ПРО в якості відповіді Росія повинна заявити про те, що ці об’єкти будуть розглядатися в якості головних цілей враження російськими ракетними системами”, – сказав експерт. Він підкреслив, що військово-політичне керівництво Румунії має чітко уявляти, що Росія не залишить без реакції у відповідь рішення цієї стани розмістити елементи ПРО на своїй території.