fbpx
Bellingcat ідентифікували російського окупанта, який катував і стратив українського бійця

Bellingcat ідентифікували російського окупанта, який катував і стратив українського бійця

Війна з Росією Війна на Донбасі Воєнні злочини ЗС Росії Луганщина Україна

Розслідувачі змогли ідентифікувати росіянина, який на відео катував українського полоненого на Луганщині.

Пише Bellingcat.

Bellingcat заявляють, що їм вдалося встановити, що знущання над військовополоненим відбувалися на території санаторію «Привілля» поблизу Лисичанська Луганської області України. Ця територія опинилася під контролем російських окупантів на початку липня.

За даними розслідувачів, в тортурах брали участь бойовики з батальйону «Ахмата» – чеченське воєнізоване формування, яке входить до збройних силах Росії і бере участь у війні в Україні.

У The Insider стверджують, що головним учасником катувань виявився тувинець на ім’я Очур-Суге Монгуш (1993 року народження). Який потрапив на кадри відео у ковбойському капелюсі.

Представники видання поговорили з ним. На одній із сторінок у соцмережах журналісти виявили номер телефону Монгуша та зателефонували йому.

Повідомляється, що він намагався заперечувати свою причетність, але видав себе, заплутавшись у свідченнях. У розмові з авторами розслідування він заявив, що нікого не катував і взагалі ніколи не тримав у руках зброю, а просто супроводжував російських журналістів.

Також він підтвердив, що людина в капелюсі на відео із заводу «Азот» – це він, але заявив, що не причетний до тортур та вбивства. За словами Монгуша, відео з його участю у катуваннях було сфабриковано. Проте автори розслідування виявили його на фото із бійцями цього батальйону, у тому числі з території Чечні, а на його сторінці у соцмережі “В контакті” знайшли фотографії Монгуша зі зброєю в руках.

Після появи кадрів у соцмережах, Монгуш стверджує, що йому зателефонували його “друзі-журналісти” та порадили прийти до ФСБ, де його нібито “протримали два дні, переконалися, що відео сфабриковано”. У ФСБ йому нібито розповіли, що “відео було викладено ЗСУ і потрапило до рук українців”.

“Визнання Монгуша дуже важливі: до розмови з ним було точно встановлено, що людина на відео “ахматівців” із заводу «Азот» – це той же, хто фігурує на відео з катуванням, а також те, що дуже схожа на цього катувальника людина з прізвища Монгуш воював в «Ахматі», але залишалася гіпотетична можливість, що в «Ахматі» воюють дві дуже схожі людини монголоїдної зовнішності, проте визнання Монгуша в тому, що людина в капелюсі на відео з території заводу «Азот» – це він, виключає всі сумніви“, – пише The Insider.

Наприкінці липня у проросійських Telegram-каналах поширилися відео, на яких люди у військовій формі із символікою російської армії катують пов’язаного українського військовополоненого. Безпосередньо катування та вбивство чинив чоловік у капелюсі.

Офіс генерального прокурора України після публікації відео порушив кримінальну справу за статтею про порушення законів та звичаїв війни.

Війна з Росією Війна на Донбасі Воєнні злочини ЗС Росії Луганщина Україна