fbpx
Комплекс РЕБ “Буковель-AD” “приземлив” російський БПЛА ZALA 421-16E2

Комплекс РЕБ “Буковель-AD” “приземлив” російський БПЛА ZALA 421-16E2

58 бригада ЗСУ БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Втрати Росії ППО та ПРО РЕБ Україна

Військовослужбовці ЗСУ збили російський безпілотник ZALA 421-16Е2, який здійснював розвідку.

Ворожий БПЛА приземлили бійці 58-ї окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського.

Для знешкодження російського розвідувального дрона застосували український комплекс радіоелектронної боротьби “Буковель-AD”.

«Виговці “приземлили” ворожий БПЛА ZALA 421-16E2. Це той, про який на Росії вихвалялися, що він невразливий та невидимий.

Але воїни зі взводу радіоелектронної боротьби групи інженерного забезпечення та їхній “Буковель-AD” не залишають ворогу жодного шансу», – повідомили у 58-й бригаді ЗСУ.

Бійці розповіли, що ця модель російського безпілотника призначена для ведення повітряної розвідки та спостереження в будь-який час доби на відстані до 35 км з передачею відео в режимі реального часу.

ZALA 421-16Е2 виконаний за схемою “літаюче крило” і оснащується денною камерою з 60-кратним оптичним збільшенням та тепловізійним модулем. Дрон розроблений російською компанією ZALA AERO.

«Завдяки злагодженій роботі військових, ця пташка вже відліталась. Виговці б’ють точно», – наголосили у бригаді імені гетьмана Івана Виговського.

Безпілотник може перебувати у повітрі до 4 годин. ZALA 421-16Е2 здійснює посадку на парашуті з використанням повітряного амортизатора, що мінімізує ризик пошкоджень при посадці.

Російський безпілотник “ZALA 421-16Е2”. Росія. Кадр з відео від "Калашников"

Характеристики ZALA 421-16Е2:

  • максимальна злітна маса – 7,5 кг;
  • максимальна маса цільового навантаження – 1,5 кг;
  • розмах крила – 2 800 мм;
  • висота ефективного застосування – 200-5 000 м;
  • швидкість польоту – 70-125 км/год;
  • запуск – еластична/пневматична пускова установка;
  • діапазон робочих температур – від -40°С до +50°С;
  • допустима швидкість вітру – 15 м/с.
Комплекс РЕБ “Буковель-AD” змонтований на шасі позашляховика. 2019 рік. Фото з відкритих джерел

Комплекс радіоелектронної боротьби “Буковель-AD” розроблений українською компанією Proximus LLC. Система призначена для раннього виявлення БПЛА противника та повного блокування каналів передачі даних і управління GPS/ГЛОНАСС (у нових версіях ще й Galileo та Beidou). Ключовий елемент цього рішення – наземна станція, яка складається з модулів виявлення та управління. Комплекс також має пасивну систему виявлення та пеленгації безпілотників.

Комплекс РЕБ “Буковель-AD” змонтований на шасі позашляховика. 2019 рік. Фото з відкритих джерел

Крім глушіння каналів керування GPS та ГЛОНАСС, система також генерує серію помилкових сигналів, що значно збільшує загальну продуктивність протидії дронам противника. Виробником заявлено, що ефективна дальність дії РЕБ “Буковель” сягає 15-20 кілометрів.

58 бригада ЗСУ БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Втрати Росії ППО та ПРО РЕБ Україна