fbpx
Таїланд отримав французькі 105-мм гаубиці LG1 Mk III

Таїланд отримав французькі 105-мм гаубиці LG1 Mk III

Nexter Systems Артилерія Світ Таїланд

Французька компанія NEXTER передала Таїланду шість причіпних гаубиць LG1 Mk III.

Про це повідомляє Мілітарний.

Тайський дистриб’ютор компанії NEXTER United Defense Technology опублікував фото доставки 105-мм причіпних легких гармат LG1 Mk. III 11 січня. Королівська армія Таїланду отримала 6 із 12 замовлених гаубиць.

Ці 105мм гаубичні установки LG1 MK. ІІІ разом із автомобілями Land Rover Defender 4×4 отримав 11-ий артилерійський батальйон 1-го артилерійського полку 1-ї дивізії Королівської гвардії Королівської армії Таїланду.

Вартість контракту на придбання 12 гаубиць – $26 722 194. Вони мають замінити старі 105-мм причіпні гаубиці, які давно використовувалася й частково застаріли.

Станом на 2020 рік армія Таїланду мала на озброєнні 24 105мм буксирувані гаубиці LG1 Mk II. Гаубиці цього типу також використовуються Королівським корпусом морської піхоти Таїланду.

Nexter LG1

LG1  це сучасна 105 мм причіпна гаубиця, розроблена та вироблена компанією GIAT Industries (тепер група Nexter) у Франції. Легка гармата була розроблена спеціально для експортного ринку.

Канадські LG1 на вогневій позиції в Афганістані

LG1 складається з розділеного лафету та гармати калібру 105мм, яка оснащена подвійним дульним гальмом. У розгорнутому вогневому положенні вона опирається на дві свої траки і опорну плиту, яка опускається під передню частину лафета.

Гармату може буксирувати легка вантажівка або легкий тактичний автомобіль 4×4. LG1 повністю портативний, може підвішуватись під легкі та середні вертольоти, здатен десантуватись з повітря за допомогою парашута. Його також можна перевозити всередині тактичних транспортних літаків, таких як Lockheed Martin C-130 Hercules, який може нести чотири одиниці зброї.

LG1 важить 1520 кг. Обслуга гаубиці складається з п’яти осіб, проте їх можна скоротити й до трьох.

Максимальна дальність стрільби з використанням боєприпасів Nexter Extended Range становить 17 км.

Mark III — це останній “цифровий” варіант гаубиці, яка має перевагу у точності стрільби завдяки інтегрованому комп’ютеру, який виконує балістичні розрахунки стрільби та системи позиціонування INS/GPS.

У LG1 Mk. III можливе встановлення системи Topaz, яку використовують польські артилерійські підрозділи.

Більше про створення цієї гаубиці, її історію та експортний потенціал можна прочитати на Мілітарному у блозі Андрія Харука про “Експортну авантюру: легка гаубиця LG1“.

Nexter Systems Артилерія Світ Таїланд