fbpx
Бен Ладена вбили до того, як спецназ увірвався в його кімнату

Бен Ладена вбили до того, як спецназ увірвався в його кімнату

Знищений в травні 2011 року в Пакистані лідер терористичної організації “Аль-Каїда” Усама бен Ладен був застрелений за кілька секунд до того, як американські спецназівці увірвалися в його кімнату, пише американське видання Huffington Post, в розпорядження якого потрапила книга одного з учасників спецоперації.
Видання під назвою “Нелегкий день” (No Easy Day), що з’явилось на прилавках американських магазинів 4 вересня. Спочатку її вихід був запланований на 11 вересня – день, коли 11 років тому в США були здійснені наймасштабніші в світовій історії теракти. За повідомленням телеканалу CNN, початок продажів було перенесено через великий попит.
У своїй книзі автор під псевдонімом Марк Оуен (Mark Owen) спростовує багато повідомлення, що з’явилися в ЗМІ після вбивства бен Ладена. Зокрема, він стверджує, що безпосередньо в будинку лідера “Аль-Каїди” не було ніякої перестрілки, а сам терорист був застрелений ще до того, як спецназівці ввійшли в його спальню.
Оуен, справжнє ім’я якого раніше з посиланням на свої джерела повідомив телеканал Fox News, – 36-річний колишній боєць спецназу Метт Бізоннетт (Matt Bissonnette) – пише, що, коли спецназівці піднімалися на другий поверх будинку бен Ладена, якийсь чоловік виглянув з кімнати лідера “Аль-Каїди”. “Нам залишалося до верху п’ять ступенів, коли я почув приглушені постріли. Людина (виглянувши зі спальні) зникла у темряві”, – наводить Huffington Post витримку із книги.
Коли американці зайшли в спальню бен Ладена, вони побачили його в конвульсіях від вогнепального поранення в голову. Поруч, схилившись над тілом, плакали жінки. За словами автора книги, він і один з його товаришів по службі потім “навели лазери на груди бен Ладена” і вистрілили в нього ще кілька разів. Пізніше спецназівці, звіривши особу застреленого чоловіка в традиційному пакистанському одязі “шальвар-каміз” з фотографією бен Ладена, переконалися, що це і був “терорист номер один”.
Хто міг застрелити Усаму бен Ладена, не повідомляється.
Після проведення спецоперації в ЗМІ з’явилася інформація, що перед американськими військовослужбовцями було поставлено завдання знищити, а не захопити лідера “Аль-Каїди”. Разом з тим Оуен призводить в книзі звернені до спецназівцям слова одного з високопоставлених чиновників: “Я не збираюся розповідати вам, як робити вашу роботу … Якщо він не буде представляти загрози, вам необхідно затримати його”.
Як відзначає агентство Ассошиейтед Прес, деякі чиновники в США побоюються, що “Нелегкий день” може містити конфіденційну інформацію, так як книга не пройшла перевірку в Пентагоні. Згідно з правилами американського Міноборони, будь-яка книга за авторством чинного або колишнього його співробітника повинна пройти перевірку перед публікацією. Тим не менше, автор мемуарів повідомив агентству, що “не розкривав яку б то не було інформацію, яка могла б поставити під загрозу безпеку” Сполучених Штатів.
Бен Ладен був знищений 1 травня американські армійським спецназом в одному з будинків міста Абботтабад в 60 кілометрах від столиці Пакистану. Терорист очолював міжнародну угруповання “Аль-Каїда”. Американці підозрюють його в організації терактів 11 вересня 2001 року, коли кілька захоплених терористами пасажирських літаків врізалися в будівлі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку і в будівлю Пентагону. Жертвами терактів стали близько 3 тисяч чоловік.