fbpx
В Казахстані планується виробляти катери «Кентавр»

В Казахстані планується виробляти катери «Кентавр»

Азія ВМС Казахстану ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування» ДШК «Кентавр-ЛК» Казахстан Світ Суднобудування Флот

Казахстан планує налагодити виробництво десантних катерів типу «Кентавр» за проектом миколаївського Дослідно-проектного центру кораблебудування, для потреб власних ВМС.

Як повідомляє Ukrainian Military Pages – це стало відомо з оприлюдненого звіту Державної аудиторської служби України за результатами фінансового аудиту ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування» (ДПЦК).

Технічний проект десантно-штурмового катеру проекту 58181, шифр «Кентавр», був розроблений ДПЦК у 2015-2016 роках, відповідно до звернення ДК «Укрспецекспорт» № USE-20.3-1330 від 04.02.2015. Проект отримав зацікавленість як з боку Міністерства оборони України, так і військового відомства Казахстану.

У звіті Держаудитслужби зазначається, що Уральський завод «ЗЕНІТ» (Казахстан) планує розпочати будівництво катерів цього типу для потреб національних військово-морських сил. Останнє листування з цього питання відбулось у серпні 2018 року.

Відомо, що Казахстан вже має налагодженні зв’язки з ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування» по іншому проекту – катерів “Барс”.

В свій час за допомогою української компанії “Укрспецекспорт”, яка залучила вітчизняні підприємства ДП «ІПЦК», ДП НДІ «Квант», ДП «НДІ «Квант-Радіолокація», ДП «КБ «Луч», ЗАТ «Транзас-Україна» та ПП «Остов», було проведено модернізацію проекту “Барс-МО” зі встановленням озброєння українського виробництва.

Три катери проекту – Орал (251), Сарыарка (252) та Мангыстау (253) отримали більш сучасне артилерійське та зенітне озброєння:

• шестиствольну 30-мм артилерійську установку АК-306 виробництва підприємства “Кузня на Рибальському”
• зенітно-ракетну систему “Арбалет-К” з переносними зенітно-ракетними комплексами “Ігла” виготовлених КБ “Луч”
• ракетний комплекс “Бар’єр-ВК” виготовлених КБ “Луч”

Окрім озброєння на катерах також встановлено інше обладнання українського виробництва:

• радіолокаційну станцію “Дельта-250” від ДП «НДІ «Квант-Радіолокація»
• система управління озброєнням “Каскад-250” від ДП «НДІ «Квант-Радіолокація»
• електрона система управління вогнем артилерії “Sens-2” від ДП НДІ «Квант»

ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування» займалось інтеграцією всіх вищезазначених систем, створенням відповідної документації, компоновкою та супроводом проекту.

Азія ВМС Казахстану ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування» ДШК «Кентавр-ЛК» Казахстан Світ Суднобудування Флот