fbpx
Китай розгортає бази БПЛА

Китай розгортає бази БПЛА

У прибережних провінціях Китаю незабаром будуть розгорнуті бази безпілотних літальних апаратів (БПЛА), які планується використовувати для спостереження за морською акваторією. Про це повідомляє ІТАР-ТАСС з посиланням на газету “Глобал таймс”. Перший етап цієї програми, як очікується, завершиться вже до кінця серпня, відзначає видання. Експерти заявляють, що нові технології допоможуть стежити за забрудненням навколишнього середовища і більш надійно охороняти природні ресурси уздовж морського узбережжя КНР.
Державне океанографічне Управління (ДОУ) КНР  27 серпня повідомило, що в 11 прибережних адміністративно-територіальних одиницях будуть створені стратегічні авіабази для БПЛА, кожна з яких буде оснащена як мінімум одним літальним апаратом.
Як зазначив інженер ДОУ Юй Цінсун, подібна служба створюється в Китаї вперше. “Господарська діяльність у прибережних районах стає все більш важливою для економічного зростання Китаю, відповідно, зростає попит на наукомісткі спостереження за морем, – зазначив він. – Ми стали використовувати технології супутникового телевимірювання і повітряного зондування ще в 1990-х роках, і використання “безпілотників” допоможе нам активізувати відповідні зусилля”. Крім того, він додав, що використання БПЛА дасть можливість контролювати господарську діяльність, що ведеться на прибережних територіях, зокрема, стежити за меліорацією. За словами Юй Цінсуна, ці апарати володіють високим ступенем інтелектуалізації льотних операцій, можуть самостійно пролітати по заздалегідь запрограмованим маршрутами, здійснювати фотозйомку та дистанційний відеомоніторинг даних в реальному часі. Їх відмітними особливостями також є мобільність, зручність, низька вартість. БПЛА передають дані високої роздільної здатності, крім того, вони можуть використовуватися і при несприятливих погодних умовах, покриваючи значні території.
Програма патрулювання морської акваторії в провінції Ляонін була запущена ще наприкінці минулого року, в основному для моніторингу прибережних районів міст Далянь, Цзіньчжоу і Паньцзінь загальною площею близько 980 квадратних кілометрів. Провінція Цзянсу також запустила пілотний проект з використання БПЛА в січні цього року.
Фотографії, що одержані за допомогою цих апаратів, а також дані про температуру і рівні води, потім будуть аналізуватися в спеціальних лабораторіях для того, щоб визначити, чи має, наприклад, місце незаконна виїмка піску з морського дна або меліораційних діяльність уздовж берегової лінії.
Професор Шанхайського морського університету Лінь Міньсень зазначив, що безпілотні літальні апарати і раніше використовувалися Китаєм для отримання картографічних даних. “Китай має в своєму розпорядженні дуже зрілі технології в цій галузі, а фото високої роздільної здатності, отримані за допомогою БПЛА, містять цінні дані для спостереження за морськими акваторіями”, – заявив він.
Китай займає 11-е місце в світі по протяжності берегової лінії, яка тягнеться на 14500 км.