fbpx
Нас очікують найсерйозніші реформи – Михайло Єжель

Нас очікують найсерйозніші реформи – Михайло Єжель

Партнери по НАТО з повагою ставляться до позаблокового вибору України як до рішення суверенної держави. Про це у Брюсселі українським журналістам за підсумками участі у заходах дводенної зустрічі міністрів оборони НАТО розповів керівник оборонного відомства України Михайло Єжель. В ході розмови він відповів на запитання власного кореспондента УКРІНФОРМу.

-У зв’язку з тим, що Україна визначила позаблоковий статус як основу зовнішньої політики, чи буде НАТО і надалі залучатися до внутрішніх реформ у сфері безпеки і оборони, як це відбувалося раніше?

– НАТО ніколи прямо не було залучено до цих реформ. Ми зверталися за консультацією з цього приводу і отримували підтримку і пораду. Що стосується реформ – це наша внутрішня справа, як їх проводити. Як ми реформуватимемо свою армію, залежить тільки від нас.

 

– Під час виступу на Комісії Україна-НАТО Ви сказали, що Річна національна програма залишається основою гармонізації всіх відносин між Альянсом і Україною. Які зміни будуть внесені в цю програму у зв’язку із позаблоковим вибором держави?

– Згадана програма є керівним документом, який може зазнати змін. Завтра може змінитися обстановка, і нам доведеться починати інші, більш пріоритетніші напрямки. А тому цей документ не є догмою. Але основний зміст Річної програми виконуватиметься.

– Після вже запланованих двох ротацій українських підрозділів у Силах реагування НАТО чи має Україна намір продовжувати цю практику і надалі?

– Відбір до Сил реагування НАТО – це, перш за все, дуже вимогливий та прискіпливий механізм підготовки відповідного підрозділу. Ми маємо перевірити особовий склад, техніку, її сумісність з технікою НАТО, рівень підготовки людей, рівень заходів безпеки – тобто цей процес оцінки є потужним інструментом перевірки українського підрозділу за стандартами НАТО. Така перевірка дає змогу сказати, що цей підрозділ на 100 відсотків готовий до виконання завдань спільно з НАТО. На цьому етапі до участі у Силах Рагування НАТО ми вже підготували підрозділ РХБ-захисту та транспортний літак.

– Якщо ми є позаблоковою країною, навіщо нам така взаємосумісність?

– Питання є логічним. Але на сьогодні сили НАТО відповідають найвищим світовим стандартам. Будь-яка армія ставить перед собою амбітні завдання, і ми повинні всі зусилля спрямовувати на те, щоб Збройні Сили України, наша армія відповідали кращим світовим стандартам. Якщо завтра з’явиться інша структура, яка має вищі стандарти, кращі за НАТО, ми братимемо щось корисне і від цієї структури.

Крім того, якщо ми практично співпрацюємо з НАТО, ми маємо піклуватися про взаємосумісність. Наприклад, якщо до причалу швартується корабель, щоб заправитися пальним, то в нього повинен бути пристрій для того, щоб прийняти таке пальне. Необхідно також, щоб агрегати такого корабля могли працювати на пальному, яке тече з цієї труби.

– Країни НАТО, як і Україна, долають бюджетні труднощі, що примушує їх чітко визначати першочергові пріоритети оборонної політики. Чи може Україна перейняти цей досвід? Як саме безблоковий статус країни відіб’ється на воєнному бюджеті?

– Принцип позаблоковості на сьогодні проголошено, але що стосується конкретних розрахунків, конкретних дій та розробки доктринальних документів – ця велика робота ще попереду. Спочатку нам треба усвідомити свій статус, що це нам дає, в якій ситуації ми знаходимося. Нам необхідно змінити законодавчу базу, військову доктрину, концепцію застосування Збройних Сил, змінити Збройні Сили якісно і кількісно – це неминуче. Нас очікують найсерйозніші реформи – це також неминуче.

Я думаю, що після оцінки ситуації буде розроблена програма розвитку Збройних Сил на короткострокову, середньострокову та довгострокову перспективу. До кінця року ми завершимо оборонний огляд. Нам необхідно, насамперед, отримати прогнозні показники, які будуть сформовані із залученням інших структур, таких, як міністерства економіки і фінансів. Адже, якими б не були наші бажання, все залежатиме від того, яким буде бюджет Міністерства оборони. Коли ми побачимо такі прогнозні показники, залежно від того, як розвиватиметься наша економіка, які перед нами поставатимуть зовнішні виклики – тоді і можливо буде говорити, які Збройні Сили може мати Україна.