fbpx
Український корвет відповідатиме характеристикам легкого фрегата

Український корвет відповідатиме характеристикам легкого фрегата

Суднобудування Україна Флот

Затверджений Міноборони 26 листопада 2009 проект українського корвета в ході розробки вийшов за характеристиками за рамки власне корвета і наблизився до легкого фрегату, але це виправдано, – заявив “ФЛОТ2017” помічник міністра оборони України контр-адмірал Сергій Близнюк.

“На сьогоднішній день ні в Збройних сил, ні в державних структур немає чіткого визначення потреб України як морської держави, держави, здатної захищати свої національні інтереси на морських рубежах. На жаль, кожному новому командувачу доводиться виробляти своє бачення розвитку флоту України, керуючись існуючою напрацьованою законодавчою базою для ВМС України. Існуючі документи носять скоріше декларативний характер. На державному рівні немає документа, в якому були б чітко визначені завдання для ВМС України з державної точки зору, а не з точки зору суто військової”, – зазначив контр-адмірал Сергій Близнюков.

Виходячи з першорядних завдань, виходячи з того, що ми є учасниками міжнародних програм, командуванням було прийнято рішення, що в складі ВМС України повинен бути корабель «океанської зони». Кораблі, що ми маємо зараз – це кораблі прибережної зони, закритого моря, і володіючи обмеженою автономністю плавання, вони не можуть виконувати завдання в далекому відриві від баз.

Рішення будувати корвет було прийнято виходячи з того, що корвети є багатофункціональними кораблями, несуть значний спектр морського озброєння з боротьби з авіацією, підводними човнами і надводними кораблями. Це рішення було підтримано урядом розпорядженням Кабінету Міністрів України від 9 вересня 2005 року, за № 325-р «Про будівництво корабля класу« корвет ».

Оскільки кораблі класу «корвет» відносяться до кораблів з обмеженою мореплавства, було прийнято рішення в рамках програми «корвет» підвищити водотоннажність корабля, для того що б він міг виконувати завдання і в океанській зоні. Так, проект вийшов за рамки загальноприйнятих негласних характеристик для кораблів типу «корвет», але це комбіноване рішення не обмежене жодними документами, тому  корабель можна буде вважати корветом, – пояснив ситуацію помічник МО України.

26 листопада 2009 комісія Міністерства оборони України підписала акт прийняття проекту майбутнього українського багатоцільового корабля класу корвет. Автономність плавання нового військового корабля, який буде діяти не тільки в операційній зоні Чорного, але і Середземного моря – 30 діб, водотоннажність – 2,5 тис. тонн. Фактично, за загальноприйнятими у світі мірками, корабель, проект якого затвердив МО України, наближений за характеристиками до легких фрегата.

ФЛОТ2017

Суднобудування Україна Флот