fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 11-12 березня

Що там в Сирії – хроніка подій за 11-12 березня

Близький Схід

Туреччина: Міністерство національної оборони Туреччини повідомило про успішну координацію з росією в реалізації сочинських угод щодо Ідлібу, незважаючи на різні провокації. Паралельно в рамках підготовки операції на сході Євфрату, Туреччина проводить високо рівневі зустрічі з представниками США і росії, щоб координувати свої дії. Уважно слідкуємо за турецькими руками.

Залісся: І хоча русня за ці дві доби особисто не відзначилися у вбивстві цивільних в Ідлібі, їхні асадівські посіпаки обстріляли реактивними ракетами з позицій російських військ в селі Таль Салба – околиці Тель-Отмана в північно-західній Хама.

Сирія: В цілому ситуація в Ідлібі значно загострилась. Десятки ракет та снарядів поцілили в Кхан Шейкхун (на відео), Аль-Тах, Яр’яназ та інші сусідні міста.

Вперше за останні 7 місяців сили режиму застосували запалювальні боєприпаси. Під вогнем село аль-Таманах (на відео).

В аль-Хабіт було врятовано 10 річного Зіяд Сабаура після того, як урядові сили випустили по селу 51 реактивну ракету. Його мати та брат загинули, батько та ще два брати поранені.


Дитина в селі аль-Саліхії в померла від травми, яку вона отримав від бомбардувань.
Ракети що не спрацювали і впали на селище Сармін на фото.

І ще до 10 населених пунктів потрапили під вогонь військ режиму асада.

Опозиція в свою чергу проводить акції помсти. В північній Хама бійці ХТШ провели рейд на позиції асадитів біля аль-Джадідах. За для ліквідації загрози урядові сили використали навіть важку артилерію. Тим не менше САА понесла втрати – декілька вбитих та поранених, серед загиблих лейтенант зі складу спецпризначенців – Сінан Мухаммед. У ХТШ без втрат.

Запеклі сутички сталися біля дослідного центру в західній частині міста Алеппо в районі Лірмун між повстнацями та САА.

Вдалими також були заходи контррозвідки ХТШ по протидиверсійній діяльності. Сьогодні було виявлені два автомобілі, які перевозили вибухівку. Велика партія тротилу в шашках по 200 та 400г (декілька мішків), МОН-100 вилучена та ще п’ять причетних осіб були заарештовані. Повідомляють, що підозрювані також причетні до раніше вчинених терактів в Ідлібі. А підготовку операції здійснювів пов’язаний з російськими спецслужбами осередок урядових сил. При цьому стверджується, що керівництво здійснювалося безпосереднього з авіабази Хмеймім. Також ХТШ звинуватила російські спецслужби в організації серії вибухів в Ідлібі, в яких постраждали мирні жителі.


На роздратовані волання свинопсів, що вони  до того не причетні, в мене постає лише одне запитання – чому на території підконтрольній асаду кількість терактів в загалі не значна в порівнянні з територіями повстанців? Очевидна відповідь в попередньому абзаці.

Під час презентації успіхів контррозвідка ХТШ додатково продемонструвала велику кількість СВП, що були вилучені в Ідлібі лише за останній тиждень.

Ісламська держава: Не зважаючи на заяви прес-секретаря СДС Кіно Габріеля, про закінчення операції по ліквідації залишків ІДІЛ – по факту бойові дії на околицях Багхуз Фувкані ще тривають.

Від учора, джихадисти продовжили масово здаватися. Між 1.500 та 2.000 бойовиків та їх сімей були заарештовані за 24 останні години.


За вчора, більше 38 бойовиків ІДІЛ знищені, загинули також 3 бійця СДС, а 10 були поранені. В результаті понад 20 авіаударів знищена військова техніка, оборонні укріплення, звалища боєприпасів і командний пункт ісламістів. Така стійкість бойовиків з тих хто залишився та велика кількість тих хто здався пояснюються наявною мережею підземних тунелів, яка була підготовлена завчасно. І де вони, власне, переховуються.

Удари по іділівцям продовжилися і сьогодні надвечір.

Далі буде…

Близький Схід