fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 13-14 вересня

Що там в Сирії – хроніка подій за 13-14 вересня

Близький Схід

Туреччина: Незважаючи на погрозливі заяви Ердогана та початок руху військ на північному кордоні Сирії – фактично нічого не відбулося. Наступ не почався, стіни не демонтували. На фото стіна на кордоні в Серіканії.

Пентагон відреагував на погрози Туреччини про військове вторгнення на північному сході Сирії: “Односторонні військові дії на північному сході Сирії будь-якої сторони, особливо у зв’язку з присутністю американських військ, викликають серйозну стурбованість. Ми вважаємо, що будь-які такі дії неприйнятні».

І тут у курдів не витримують нерви, або навмисно (я схиляюсь до другої версії) курди з YPG відкривають вогонь з напрямку міста Телль Ріфат по турецьким солдатам. 1 турецький військовий загинув. Турецьке Центральне командування, повідомило про відкриття вогню у відповідь.

І тут почалося саме цікаве, турецький вогонь у відповідь влучив в Сирійську армію, а не курдів з YPG. Як повідомляється, декілька солдатів САА було поранено, але нічого серйозного. Сирійська армія відреагувала на артилерійський шквал та перемістилися у бік маленького містечка Джайл. Вогонь не відкривали. Зараз все спокійно.

Але, що цікавого в цій історії – курди під прикриттям асадитів відкривають вогонь по туркам. Чи то не курди зовсім були? З тим, військові САА не могли не помічати активність в себе під носом. І так само могли зреагувати, але вони нічого не зробили і сталося те, що сталося. Фактично, своїми діями сирійці асада та курди надали туркам класичний «Казус беллі». Ляльковод одних та других, кремлівський покидьок – вже давно намагається товкнути лобами турків та американців. Але в Сирії вже давно все не так як того хоче ху@ло.

Підрозділи Національної армії сил ВСА, які підтримує Туреччина, згідно з повідомленнями, розгортаються на передовій в Манбиджі. Прес-секретар Агентства національної безпеки повідомив, що всі фракції збираються брати участь у наступі. Туркомани з угруповань будуть також залучені. Битва буде складатися з декількох етапів.

Сьогодні Президент Туреччини Ердоган провів телефонні переговори з президентом США Трампом. В ході телефонних переговорів, Эрдорган повідомив Трампу про всі тривожні питання з безпекою, які стосуються Загонів народної самооборони.

Паралельно, ВПС Туреччини, сьогодні відбомбилися по базах курдської РКК біля н.п. Шингал/Сінджар в Іраку. Курдські джерела, натомість повідомили, що турецькі бомби впали на місто ізидів та табір біженців Махмур.

Ізраїль: Сьогодні день безпрецедентних нападів на ізраїльських військових. В декількох нападах двоє солдат загинули, не менше п’яти отримали поранення, в.т. важкі. Прем’єр Нетаньягу наказав знести будинки осіб причетних до нападів (дуже цікавий досвід). Але, Ізраїль не залишить ці напади без відповіді – тому очікуємо нових ударів по іранським посіпакам вже скоро.

Ну і на закуску, протест “жовтих жилетів” пройшов в Тель-Авіві, протестуючи проти витрат на життя та підвищення цін за участю сотень демонстрантів. Ху@ло пустив у бій всі свої резерви.

Залісся: Рашка каже, що відновлення сирійської економіки коштуватиме від 250 до 400 мільярдів доларів. Ну звісно, самі московити за власний кошт нічого відновлювати не будуть. А ось, угоду про видобуток нафти і газу в Сирії, сьогодні з асадом підписали.

Сирія: Сирійський центр МПЧ повідомив, що в районах, де діє угода Росії і Туреччини, ситуація ускладняється: з артилерії САА обстріляли 10 міст і сіл в Хамі та Ідлібі.

Так само збільшилась в рази кількість терактів на непідконтрольних асаду територіях. За сьогодні, ще два вибухи.

Ще більше СВП вдається нейтралізувати.

Ще цікавий момент. Бійці угруповання Магхавир Аль-Тавра, що безпосередньо підтримуються США, виявили урядові війська, які намагалися встановити позицію в зоні врегулювання конфлікту в районі Ат Танф в пустелі на півдні провінції Хомс. Бійці Магхавир Аль-Тавра з боєм витіснили їх із 55-км зони, в результаті втратили трьох своїх убитими. Щось асадити дуже знахабніли, чи хтось гонить їх в шию.

Ісламська держава: Місто Хаджин майже звільнено!

Ще на ранок 13 числа почався фінальний штурм. Хоча бої не вщухали і пауз не виникало. Спочатку надійшла інформація про звільнення центру міста.

Потім повідомили, що оборона ісламістів рухнула. Залишки терористів відтіснені на південний бік міста і СДС контролюють вже 90% його території. Хоча СДС контролюють більшу частину міста, про його повне звільнення говорити поки зарано.

Бойовики контратакують та застосовують свою улюблену тактику – використання шахід-мобілів. Але цього разу, вибух стався занадто рано до позицій дем.сил і ніхто з бійців не постраждав. Вибух потрапив на відео Вєб камери бійця СДС.

Інший джихад-мобіль дістався цілим.

Поки про втрати серед своїх СДС не повідомляли. Серед ідлівіців 14 – «200» за сьогодні. Коаліційним силам вдалося захопити центральний штаб ІДІЛ майже неушкодженим. Імовірно, там знайдеться багато цінної інформації.

Далі, після розвалу оборони міста, СДС майже на спині ворога увійшли в Абу аль-Хатір. Бої вже точаться за цей населений пункт.

Далі буде…

Близький Схід