fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 17-18 грудня

Що там в Сирії – хроніка подій за 17-18 грудня

Близький Схід

Туреччина: Як кажуть турецьки військові очікують час «Ч». Турецька газета Yeni Şafak, посилаючись на військове джерело в збройних сил Туреччини повідомила, що турецькі війська перебувають у стані підвищеної бойової готовності на кордоні, “чекають наказу нанести удар по спостережних пунктах”. Оголошена також кількість військових що прийме участь в наступі. Це, 24 000 турецьких солдат, і до 15 000 про-турецьких проксі. Наступу будуть повередувати авіаудари та артобстріли. Призначений також командувач, цим угрупованням.

Прес-секретар сил курдських РПК повідомив агентству Sputnik, що РПК відреагують на напад Туреччини на курдські землі на півночі Сирії шляхом ескалації операцій в Туреччині. І не дивно, після недавніх терактів курди вже не дуже звертають увагу на жертви серед цивільних. Та же історія відбувається на кордоні з Туреччиною. Курди на спостережних постах розташованих в прикордонних населених пунктах укріплюють позиції та ускладнюють рух цивільних додатковими блок-постами та перевірками. Місцеві побоюються, що курди не дозволять їм своєчасно покинути селища в разі наступу, а будуть використовувати їх в якості щита. Крім того, курди перекидають підкріплення на північ, кажуть, що прибули також курдський елітний загін Пешмерга, близько сотні бійців, з Іраку.

Посол СШС в Атлантичній раді Джим Джеффрі, сьогодні повідомив, що у США є три мети в Сирії: остаточна ліквідація ІДІЛ, оновлений уряд, а не його зміна і не позбавлення від асада, вихід іранських військ з Сирії та найближчих районів. Також він сказав, що ми (США) підтримуємо Демократичні сили Сирії заради конкретної мети – це боротьба з бойовиками ІДІЛ, яку вони ведуть для нас. Вони є діловими партнерами. Потім же, це сирійський учасник, як і всі інші. У нас немає постійних відносин з державними структурами. Тривожний дзвоник для курдів. І хоча посол, сказав туркам, що напад на СДС є погана ідея, ніщо, також за його словами не буде вічним. Тому сподіватися курдам не беззаперечну та вічну підтримку з боку США я б не радив.

Міністр закордонних справ Туреччини Чавушоглу прибув до Женеви в рамках заключних переговорів з рашкою, Іраном і ООН з приводу конституційного комітету Сирії. Очікується, що 20 грудня зроблять заяву.
Також, 20 грудня спеціальний представник Генерального секретаря ООН по Сирії Стаффан де Містура представить свою доповідь по ситуації в країні Радбезу. Чавушоглу: «Ми досягли важливого етапу в зусиллях зі створення конституційної комісії Сирії».

Іран: Посол США Джеффрі заявив, що іранські війська повинні покинути Сирію: “У нас немає причин це терпіти”. Їх військова присутність поруч з Ізраїлем є “надзвичайно небезпечною. Наша позиція полягає в тому, що вони повинні піти”.

Залісся: Новини про свинособак все більше виглядають як сюр. Навіть вже не смішно. Так от, пройшло повідомлення, що громадянин ерефії дехто олександр дудченко загинув, в результаті мінометного обстрілу Кінсабба в Латакії. Цей «іхтамнет» проходив службу в розвідувальному підрозділі вдв немитої. При чому, цю новину рознесли по мережі самі ЗМІ залісся.
Але, «внізапна»! Вийшло спростування. Виявляться, що тіло все ж такі здохло. Але, то був вкид ворожих ЗМІ (це українських, звичайно). Насправді, «іхтамнет» отримав гострий шлунковий розлад (за межами частини), був терміново евакуйований в рашку де й помер. Як на мене, всі дві версії чудові.

Коняка лавров: «росія, Туреччина та Іран закликають започаткувати політичний процес, очолюваний Сирією, і міжнародне сприяння в цьому». Цікаво, куди вони так поспішають? Агов, Брент лише по 57. Ще час є.

Сирія: Вже не перший раз помічаю, що тільки но розпочинається якесь розворушення між основними гравцями, активність асадитів вщухає. Складається враження, що САА намагається не завадити іншим вбивати один іншого.
Лише одне повідомлення, про артилерійський обстріл села Бассала на півдні Ідлібу, де постраждала жінка та про те, що САА спромоглася завадити підрозділу Туркестанської ісламської партії ВСА зайняти позиції асадитів на півночі Хама.

Ісламська держава: Битва проти ісламістів триває. Демократичні сили Сирії починають зачистку в захоплених районах Хаджина. За вчора загинули 11 бойовиків ІДІЛ. В східних районах міста йдуть зіткнення. Сирійські демократичних армія зайняла Багуз Тахтані. Також великий прогрес в наступі стався в Багуз Фавкані біля кордону з Іраком.


СДС продовжили просування в районі Аль-Калах на північний захід від Хаджину. Але стикнувшись з розгалуженою системою тунелів під селищем, були змушені відійти Бойовики ІД в цьому районі заблоковані. Бойовий дух слабшає. Бійцям СДС серед місцевих, що покидали зону бойових дій вдалося виявити декількох бойовиків, що передяглися в цивільне та намагалися втекти.


Далі буде…

Близький Схід