fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 25-26 жовтня

Що там в Сирії – хроніка подій за 25-26 жовтня

Близький Схід

Туреччина: В суботу в Стамбулі пройде саміт по Сирії. Зі сторін які запрошені крім Туреччини, звісно, Франція, Німеччина та московія. Решту не запрошували. За словами помічника турецького президента – Ердоган поставив завдання зосередитись на пошуку нових шляхів досягнення політичного рішення:.
А до цього Ердоган зацементував своє бачення сирійського питання: «Ми зруйнували коридор терору, але переформатування його абсолютно неприйнятне для нас, це наша червона лінія. Схід від Євфрату буде очищений від бойовиків і буде повернений його законним власникам». І по зоні деескалації в Ідлібі: «Ми не бачимо проблеми в Ідлібі з моменту підписання Сочінської угоди, оскільки регіон є свідком стабільності та спокою».
Остання заява більше попередніх невлаштоває асада/путена, тому що крім значної військової присутності Туреччини та Коаліції – Анкара має таким чином в своєму розпорядженні в Ідлібі більше 50 000 підконтрольних бійців, які можуть бути використані в разі потреби.

Залісся: В мережу потрапили  супутникові знімки місцезнаходження перших S300 поставлених руснею. Батарея знаходиться близько міста Масіяф провінція Хама. Поруч, у цьому ж районі знаходиться науково-дослідний центр, який піддавався ударам як з боку ВПС Ізраїлю, так і країн Заходу. Прикриття саме цього об’єкту, пов’язаного з виробництвом ракет, певно, і буде головною задачею ППО московитів.

Москва озираючись на дипломатичні та військові поразки в Сирії буде і надалі намагатися перевести гру на своє поле. Вчора було заявлено про підготовку нового саміту по Сирії в Астані. Імовірно на нього і зберуться, разом з Іраном. Але для чого? Коли вже все буде вирішуватися в Стамбулі?

Знов не свого розуму мокшанські генерали роблять голосні заяви щоб задовільнити потреби свого люмпену. Такий собі заступник міністра оборони всього мордору генерал-полковник олександр фомін заявив, що дрони, які раніше атакували російську авіабазу Хмеймім, керувалися з американського літака-розвідника P-8 Poseidon.
“13 дронів йшли єдиним бойовим порядком, керовані спільною командою. У цей час американський літак-розвідник Poseidon-8 баражував в акваторії Середземного моря протягом восьми годин,” – сказав генерал.
За його словами, після того як безпілотники зіткнулися з російськими системами радіоелектронного придушення, вони перейшли в режим ручного управління, яке здійснювалося з Poseidon-8.
В цілому заява в русі типової антиамериканської риторики (не плутати з – Трамп НАШ), яка немає нічого спільного з реальністю. Наведу дуже простий доказ. Якщо б американці керували тими безпілотниками то русня це відчула відразу на собі, а не через декілька місяців після акції. До речі самі безпілотники були кустарного виробництва. Хоча хто з запорєбрікових про це згадає?

Сирія: В минулому дописі я згадував про заяви ху@ла в яких він звинувачував Коаліцію в надмірному застосуванні сили в Сирії та жертвах за їх вини серед цивільних. Як раз до цього, наведу діаграму, яка показує розподіл загибелі цивільних в Сирії з вини різних сторін конфлікту за період з березня 2011 по вересень 2018. Достатньо показово.

І цей процес з боку режиму не спиняється не зважаючи на підписані угоди. Одна дитина була вбита і інші мирні жителі отримали поранення в результаті ракетних бомбардувань асадитами міста Кфар-Хамра. Явне порушення договору. Ще 7 мирних жителів загинули в результате артиллерийского обстрілу САА селища Аль-Руффі в Ідлібі.

В тому ж Ідлібі служба безпеки опозиційного ХТШ провела успшну операцію по винищенню чергового осередка терористів. Цього разу були зааршетовані особи причетні до викрадення та вбивста членів гуманітарної організації “Білі Шоломи”. Ну й новина яка чудово вкладається в контекст реакції режиму на завершення розслідування по застосуванню ХЗ. Тобто прибирання кінців. За суперечливими даними полковник Мундир Ішкар, який відповідав за склади хімічної зброї, помер разом з дружиною. Суперечливі дані як раз стосуються способу смерті. Чи то застрелений, чи то авто катастрофа, чи в загалі літаком розбилися. Що лише підтверджує її не випадковість.

Негода охопила всю Сирію за ці два дні. Захід та північ країни потерпали від сильних дощів, що привели до великої шкоди в населених пунктах та містах.

А у таборах біженців в загалі призвели до катастрофи, з затопленням палаток та майна людей.

Проливні дощі перетворили чимало таборів переміщених осіб у водойми ще більше збільшуючи страждання біженців.

Ісламська держава: Ну і знов. Іділівці не були б собою, коли б не скористалися негодою. Коли на решті території Сирії пройшли проливні дощі, то на сході та півдні чергова піщана буря.

Бойовики ісламської держави під її прикриттям провели масштабний рейд в провінції Дейр-ез-Зор.


Атака терористів розпочалася з наступу на позиції Сирійських демократичних сил (СДС) в районах н.п. Гаранідж (нафтове родовище Танака), де було вбито 15 арабо-курдських бійців і знищені 4 одиниці техніки. Потім стався напад у н.п. Шаафа і Аль-Сусах на півдні провінції.
Сьогодні піщана буря в долині Євфрату посилилася і СДС знову опинилися без підтримки коаліції з повітря, а бойовики ІД продовжили атакувати їх позиції. Проте, коаліція направила конвой з бронеавтомобілів і додаткові боєприпаси для стримування атак ІД в районах нафтових родовищ.

На даний момент бої тривають.
Далі буде…

Близький Схід