fbpx
Угорський вплив на Закарпатті. Частина 1

Угорський вплив на Закарпатті. Частина 1

Оборонна політика Сусіди Угорщина

В вересні цього року в українських ЗМІ було розміщено відео, на якому громадяни України приймали угорське громадянство і отримували угорські паспорти в приміщенні консульства цієї країни в Береговому.

Відео викликало  значний суспільний резонанс, і черговий раз підняло питання угорського сепаратизму в Закарпатській області.

Ця проблема не є новою, і має свій початок з моменту проголошення незалежності України. Державна політика Угорської республіки починаючи з 90-х років минулого сторіччя, спрямована на максимальну інтеграцію території Закарпатської області, на якій проживають угорськомовні громадяни України.

Кінцевою метою цієї стратегії – є входження цих територій до складу Угорщини.

На жаль, як і у випадку з територіальними претензіями Росії в Криму та у східних регіонах України, ця проблема просто замовчується, а керівництво держави наголошувало, що загроза є перебільшеною.

Наскільки реальна загроза угорського сепаратизму в Закарпатті?

В 2014 році влада Угорщини побачила, що Росія анексувала український Крим, та створила на території України підконтрольний їй анклав.

Ці дії залишились майже безкарними з боку ООН, та міжнародних безпекових організацій.
Звісно, на даний момент  Угорщина не має ні військових, ні політичних можливостей відкрито повторити “російський сценарій”.

Але цей сценарій  цілком може бути  реалізований у разі посилення кризи в Україні: відкритої масштабної військової операції Росії, або внутрішньої кризи в Україні, що призведе до громадянської війни, і ослаблення центральної влади.

В такій ситуації, Угорщина може використати свої позиції впливу в Закарпатті, і сприяти створенню “автономної області”, або “автономної республіки” з угорськомовних громадян України.

В середньостроковій перспективі ці сепаратистські утворення будуть інтегровані до складу Угорщини. А під гаслом “захисту співвітчизників” – сусідня країна може навіть ввести на територію окремих районів Закарпаття свої війська.

 

Стратегія Угорщини в Закарпатті:

На даному етапі стратегія Угорщини спрямована на максимальну інтеграцію угорськомовних громадян України в Угорську державу. Це досягається декількома інструментами:
1. правова інтеграція – Угорщина багато років, порушуючи закон України, видає українцям громадянство своєї країни.
Громадянство цієї країни полегшує інші форми інтеграції в угорське суспільство.

2. економічна інтеграція – набуте угорське громадянство дає змогу вільно працювати як в самій Угорщині, так і в країнах Євросоюзу, де оплата праці і умови життя значно вищі ніж в Україні.

3. культурна інтеграція – Угорщина створює максимальні умови для культурної інтеграції громадян України, що проживають в Закарпатті. Для цього уряд сусідньої країни виплачує надбавки до заробітної платні працівникам освіти, в закладах де навчання ведеться на угорській мові; проводить безкоштовне навчання українських студентів на своїй території (де вони піддаються інформаційно-ідеологічному впливу).

4. політична інтеграція – за підтримки угорського уряду (як офіційної, так і негласної), в Закарпатті створюються політичні партії (Партія угорців України, Демократична партія угорців України), та активно розвиваються місцеві органи самоуправління.

Ці політичні та управлінські структури в перспективі можуть бути використані для утворення органів влади “автономних республік”.

Сильні та слабкі сторони угорського впливу:

Сильні сторони – до сильних сторін можна віднести рівень економічного розвитку Угорщини, який є значно вищим ніж в Україні. Це робить сусідню країну значно привабливішою для наших громадян ніж Україна.

До сильних сторін також можна віднести високий рівень мовної та культурної інтеграції угорськомовних громадян України.

Багато угорськомовних мешканців Закарпаття взагалі не володіє українською мовою!

Де-факто – це вже готове підґрунтя для формування національної автономії.

Також сильною стороною угорського впливу на Закарпатті є підтримка Росії.

Відокремлення частини, або навіть усієї Закарпатської області, і входження її у склад сусідньої держави є взаємовигідним як для Росії, так і для Угорщини.

Угорщина в такій ситуації отримує контроль над Закарпаттям, а Росія значно ослаблює нашу країну.
Саме тому російські спецслужби, разом з угорськими колегами, проводять спільну роботу на Закарпатті, по формуванню умов для створення національної автономії.

Ці процеси можна також спостерігати і на міжнародній арені – нинішній прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан є одним з головних прихильників Путіна в Європі, і цілеспрямовано виступає за зняття санкцій з країни агресора.

Слабкі сторони – до слабких сторін угорської стратегії впливу можна віднести неспівставний військовий потенціал цієї сусідньої країни і України. Починаючи з 2014 року, Україна збільшила чисельність своїх збройних сил, та на значно наростила їх бойовий потенціал.

Чисельність збройних сил Угорщини на 2018 рік складає близько 30 тисяч чоловік, чисельність української армії – 250 тисяч (без урахування НГУ та резерву).  А найголовніше, збройні сили України мають бойовий досвід.

Іншим стримувальним фактором, що стримує Угорщину від прямих дій є її знаходження у правовому полі Євросоюзу.

Перехід до будь-яких силових операцій в сьогоденній  політичній обстановці, обернеться жорсткими санкціями зі сторони Євросоюзу.

Варіант побудови стратегії протидії угорському впливу буде розглянутий в продовженні статті.

автор MARINER

Оборонна політика Сусіди Угорщина