fbpx
БМП-2

БМП-2

 Редакція Редакція
БМП-2 Бронетехніка Енциклопедія

БМП-2 (Бойова Машина Піхоти-2) – радянська гусенична бойова машина піхоти, призначена для транспортування особового складу до переднього краю, підвищення його мобільності, озброєності та захищеності на полі бою в умовах застосування ядерної зброї та спільних дій з танками в бою.

Історія створення

Плаваюча гусенична бойова машина піхоти БМП-2 розроблена Конструкторським бюро ВАТ “Курганмашзавод” на базі БМП-1 і є її подальшим розвитком. Необхідність її створення була обумовлена недостатньою вогневими можливостями БМП-1 по ураженню живої сили противника, легких броньованих машин типу американського БТР М113 і оборонних споруд, а також з відбиття атак  літаків і вертольотів. Гармата 2А28 не забезпечувала ефективної боротьби з танками та іншими броньованими машинами через недостатню точності і малу дальності стрільби.

Вперше машина була представлена широкому загалу на військовому параді в 1982 р. Прийнята на озброєння в 1982 р. Серійне виробництво не ведеться.

Опис конструкції

Конструктивно БМП-2 має класичну компоновку. У її передній частині розташоване моторно-трансмісійне відділення, ліворуч від нього – відділення управління. Центральну частину машини займає двомісне бойове відділення (вежа) з основним озброєнням і робочими місцями командира та оператора-навідника, задню – десантне відділення для 6 стрільців з виходом через кормові двері. У десантному відділенні передбачені амбразури для стрільби з особистої зброї.

Для забезпечення необхідної маневреності БМП-2 оснащена шести циліндровим дизельним двигуном УТД-20 (потужність 300 к.с., питома потужність – 21,8 к.с. / т.). Двигун об’єднаний в єдиний силовий блок з механічною трансмісією. Підвіска торсіонна з гідравлічними амортизаторами. Ходова частина забезпечує машині високу середню швидкість при русі по пересіченій місцевості і маневреність на полі бою. Рух по воді здійснюється за рахунок руху гусениць і не вимагає попередньої підготовки. При запасі палива у 462 л і максимальній швидкості руху по шосе (на плаву) 65 (7) км / год запас ходу машини досягає 600 км. БМП-2 здатна долати водні перешкоди уплав, рів шириною 2,5 м, підйом в 32 град. і рухатися з креном у 18 град.

Озброєння

БМП-2 оснащена комплексом озброєння у складі стабілізованої у двох площинах 30-мм гармати 2А42 з двухленточним живленням і спареним з нею 7,62-мм кулеметом ПКТ (ПКТМ). На даху вежі розташований комплекс ПТУР “Конкурс”. Вогонь по противнику можуть вести й стрілки безпосередньо з машини через амбразури.

Гармата забезпечує обстріл наземних і повітряних цілей у вертикальному секторі до +75 град. вкругову. Для ведення вогню використовуються пасивно-активний прилад навідника-оператора (1К13-2) та активно-пасивний приціл (БПК-1-42) для наведення ПТКР, а також командирський 1ПЗ-3. Управління ПТКР 9М113М “Конкурс” з дальністю ураження до 4 км напівавтоматичне по дротах.

Боєкомплект гармати 500 шт., ПТУР-4, 7,62-мм – 2000 патронів.

Тактико-технічні характеристики

Бойова маса, т 14,0
Екіпаж, чол. 3
Десант, чол. 7
Довжина корпусу, мм 6735
Ширина корпусу, мм 3150
Висота, мм 2250, по даху башти
Тип двигуна V-подібний 6-циліндровий чотиритактний дизельний рідинного охолодження
Потужність двигуна, к. с. 300
Швидкість по шосе, км / год 65
Швидкість по пересіченій місцевості, км / год 7 на плаву
Запас ходу по шосе, км 550-600
Питома потужність, к. с. / т 21,4
Ти
п підвіски індивідуальна торсіонна
Долаєма стінка, м 0,7
Долаємий рів, м 2,5
Долаємий брід, м плаває

Знаходиться на озброєнні ЗСУ.

БМП-2 Бронетехніка Енциклопедія