fbpx
Історія підводного човна Lembit: бойовик зі щасливим кінцем

Історія підводного човна Lembit: бойовик зі щасливим кінцем

 Редакція Редакція
Балтія ВМС Естонії Естонія Історія Підводні човни Флот

Переклад матеріалу естонського видання ERR.

В льотному ангарі Льотної гавані Естонії живе величезний залізний звір – підводний човен Lembit. Йому не раз за своє довге життя доводилось грати зі смертю.

Історія цього підводного човна скоріше нагадує пригоди головного героя бойовика, котрий всупереч всьому з честю пройшов усі випробування, що випали на його долю. Не дарма корабель прозвали «безсмертною субмариною».

Не дивно, що цей унікальний експонат опинився у колекції Морського музею Естонії не зовсім при звичайних обставинах.

«У 1992 році Lembit забирали у музею Балтійського флоту [СРСР, – ред.]. Ми прийшли з автоматами», – згадує в «Літній студії ETV+» директор Морського музея Урмас Дрезен

Петля історії замкнулась. Побудований у 30-ті роки по замовленню Естонії корабель повернули. До слова, сьогодні будівництва Lembit та його брата Kalev назвали би успішним краудфандінговим проєктом. Гроші на будівництво човнів збирали всім світом.

Підводні човни Kalev та Lembit у пірсу Підводні човни Kalev та Lembit у пірсу в складі ВМС Естонії

У 1940 році радянська влада реквізувала кораблі та незабаром кинула їх у горнуло війни з Німеччиною.

В тій війні загинула кожен другий радянський підводний човен. Та Lembit неодноразово був на волосинці від смерті – у 1942 році його майже потопили, але впертий корабель не збирався здаватися. За всю війну він здійснив сім бойових походів та став одним з найбільш результативних підводних човнів флоту. А от брат Lembit – Kalev пропав без вісті.

Підводний човен Lembit по завершенню Другої Світової Війни

Lembit, якому посміхалась фортуна, виявився вірним девізу «Будь достойним свого імені» та вийшов з битви переможцем, завдяки чому після довгої служби в 1975 році став кораблем-музеєм Балтійського флоту.

Ще в радянський час човен хотіли витягнути на берег, але ці плани вдалось втілити лише в 2011 році та як виявилось дуже вчасно, адже час не пожалів ветерана.

Підводний човен Lembit у 2006 році біля причальної стінки в якості музею

Підводний човен, котрий пережив війну міг цілком безславно потонути біля причальної стінки, але Lembit знайшли достойне місце в льотному ангарі Льотної гавані.

Опинившись під стелею Lembit втратив неофіційний титул найстарішого з підводних човнів, що залишались на плаву. З іншої сторони, тепер він ще більше відповідає своєму прізвиську «Безсмертна субмарина» – його збереженню нічого не загрожує.

Відеосюжет про історію підводного човна:

Балтія ВМС Естонії Естонія Історія Підводні човни Флот