fbpx
Дайджест подій на Близькому Сході. 1 червня 2022 року
 Urich Urich Військовий оглядач основних подій на Близькому Сході

Останні публікації автора

Ізраїль все ще може спровокувати масовий вихід палестинців до Єгипту

Ізраїль все ще може спровокувати масовий вихід палестинців до Єгипту

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Дайджест подій на Близькому Сході. 1 червня 2022 року

Близький Схід Сирія

Ердоган оголосив про початок поетапної військової операції в Сирії. Русня готує нові підкріплення сирійської армії. Ізраїль задіяв одночасно сотню літаків в навчаннях. Лавров не отримав бажаного під час засідання міністрів 6-х арабських країн.

Туреччина: Сьогодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час засідання правлячої Партії справедливості та розвитку (AKP – тур. Adalet ve Kalkınma Partisi) у Великих національних зборах Туреччини оголосив про початок військової операції зі створення 30-кілометрової буферної зони в Сирії.

За словами турецького президента спочатку Таль-Ріфаат та Манбідж будуть зачищені від РПК, а потім і інші райони в Сирії, але поетапно. І ось як цікаво виходить, що фактично оголошена операції проти РПК буде проводитися в районах з переважно туркоманським населенням проти терористів РПК та асада, які діють разом, але про це нижче.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш подякував Туреччині за її мирні ініціативи на тлі російсько-української війни. Про це заявив офіційний представник Генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррик. За його словами, зокрема, це стосується підтримки Анкарою кроків щодо відновлення експорту зерна з України та знешкодження мін у Чорному морі. «Генеральний секретар надзвичайно вдячний Туреччині за сприяння врегулюванню ситуації у Чорному морі та підтримку зусиль генсека», – сказав Дюжаррик.

І хоча Дюжаррик відмовився пояснити деталі майбутніх домовленостей, в цілому є обґрунтоване сподівання, що нарешті питання блокування українського зерна в порту Одеси буде вирішене. Судячи зі швидкості процесів це відбудеться не раніше другої декади червня.

Постпред США при ООН Лінда Томас Грінфілд відвідає кордон із Сирією у рамках свого візиту до Туреччини. Цей крок є дуже важливим для формування міжнародної позиції США на тлі військової операції турецької армії на півночі Сирії.

Як повідомили у Постійному представництві США при ООН, візит пройде «найближчими днями», однак точна дата візиту не вказується. За даними дипломатичних джерел, візит Лінди Томас Грінфілд до Туреччини відбудеться 1-2 червня. Американський дипломат відвідає КПП «Джілвегезю» у провінції Хатай, через який на північний захід Сирії надходить життєве важлива гуманітарна допомога.

«Джилвегезю» на сьогодні залишається єдиним прикордонним переходом, через який до Сирії доставляється міжнародна гуманітарна допомога, та який ризикує бути закритим у разі блокування відповідного рішення в РБ ООН з боку росії. Про що відверто погрожує кремль. Підставою для блокування на московії вважають, що вся гуманітарна допомога має заходити через лише території підконтрольні сирійському режиму. Як поступка рашці та асаду частина гуманітарної допомогои, в якості хабаря, все ж доставлялася на територію режиму де була оперативно розграбована.

Раніше, працювали три таких перетини для гуманітарних вантажів, які були поступово закрити «завдяки» позиції московії. Робота «Джилвегезю» була продовжена рішенням РБ ООН в останню мить ще на півроку і цей термін спливає у червні.

«Якщо КПП закриється, це означитиме голод мільйонів сирійців, а я не думаю, що хтось хотів би цього бачити. Тому я зосередилася на успіху, збереженні цього пункту відкритим. Закриття кордону не може бути нічим виправдане», – заявила постпред США.

Турецька газета Sabah опублікувала інформацію про затримання шести осіб, які прибули з росії для вбивства людей і Туреччині. Згідно з інформацією газети, ціллю передбачуваних кіллерів, четверо з яких були громадянами росії, були троє чеченських дисидентів.

Сирія: Після окреслення турецьким президентом, цілком очікуваних сценаріїв майбутньої військової операції, стає зрозуміло, що турки розглядають війну в Україні з похідним, як шанс для посилення свого впливу в Сирії, а поетапність цього процесу лише констатує бажання отримати щось «за дурно» в результаті перемовин.

Режим асада, який значно посилив важкою технікою і артилерією позиції РПК в Алеппо, розуміє, що активність турків на півночі, зробить йому відлуння і в Ідлібі. Нестача військових ресурсів змушує сирійський режим вдаватися до термінових заходів по збільшенню чисельності своїх сил за рахунок «добровольців». Відповідно до донесень цих «добровольців» тренує русня.

Найбільша з незалежних повстанських фракцій ХТШ охоче відгукнулася на турецьку активність на півночі Алеппо і після більше як двох років пасивної фази війни з режимом в Ідлібі готова до активної. Бойова активність сторін в Ідлібі та горах Латакії зростає.

Як повідомляє CNN, на нових супутникових знімках видно, що російське судно «Матрос Позинич», ймовірно завантажене вкраденим українським зерном, вдруге за місяць прибуло до сирійського порту в Латакії.

Іран: Афганістан та Іран створюють “об’єднану торгову палату” для вирішення юридичних і торгових проблем. Представники Торгово-промислової палати Афганістану (ACCI) заявили, що найближчим часом буде запущена спільна афгано-іранська торгова палата. Цей орган має спростити торгівельні відносини між країнами.

Ізраїль: Десятки, а за іншими даними до сотні літаків Повітряних сил Ізраїлю провели повітряне тренування для відпрацювання атак на великі відстані у Середземному морі, повідомляє прес-служба ПС Ізраїлю. Під час навчання, яке відбулося минулої ночі, були задіяні десятки літаків, які імітували далеко магістральний політ і атаку на велику глибину, включно з дозаправкою в повітрі. Тренування проводилося під час навчань «Вогняні колісниці» в рамках підготовки до ймовірних сценаріїв війни на декількох операційних напрямках.

Ще один смертельний випадок, як спроба підвищити градус напруги, стався у Віфлеємі, що на Західному березі річки Йордан. Палестинська жінка, яка наблизилася до ізраїльського солдата, поблизу табору біженців Аль-Аруб на південь від Віфлеєму, була застрелена. Сили оборони Ізраїлю заявили, що жінка тримала ніж у руці, і була застрелена після явної спроби завдати удар цим ножом одному з солдатів. Палестинська сторона відкидає цю версію, стверджуючи що вбивство було безпідставне.

Палестина: Президент Палестини Махмуд Аббас провів телефонну розмову із держсекретарем США Ентоні Блінкеном і поскаржився на дії Ізраїлю. Як повідомляє офіційне палестинське інформагентство Wafa, Аббас повідомив Блінкену, що влада Палестини вживає заходів проти Ізраїлю, який не дотримується міжнародних резолюцій.

Мовчати про те, що зараз відбувається в країні, неможливо, наголосив Аббас. І це стосується щодо односторонньої позиції Ізраїлю, особливо щодо Єрусалиму та провокацій єврейських націоналістів, щодо мечеті Аль-Акса.

А ще Аббас попросив США виключити Організації звільнення Палестини, лідером якої являється, зі списку терористичних організацій США та повторно відкрити Генконсульство США у Східному Єрусалимі, закрите Трампом у 2019 році.

Блінкен у свою чергу пообіцяв у всьому розібратися, зокрема у вбивстві журналістки Ширін Абу Акіле, і прислати делегацію. Іншими словами, ескалація на Західному березі і в Єрусалимі потроху має вщухати на тлі візиту Байдена до регіону, який запланований на кінець червня.

Саудівська Аравія: В Ер-Ріяді пройшла зустріч глав МЗС рф та шести країн Перської затоки: Саудівської Аравії, Бахрейну, Катару, Кувейту, ОАЕ та Оману. У центрі обговорення були: майбутнє нової угоди ОПЕК+ та постачання зернових із Чорноморського регіону.

За підсумками зустрічі лавров вийшов до преси і заявив, що «наші партнери в Перській затоці підтвердили, що вони не будуть впроваджувати санкції проти росії». За його словами, арабські «країни розуміють природу конфлікту між нами (рашкою) та Заходом». Що це означає у викладі «сумної коняки» – не зрозуміло.

Також лавров озвучив свої «хотєлки», щодо повернення Сирії до Ліги арабських країн. В цілому ж «дипломатичні піруети» московії не варто сприймати «за чисту монету» оскільки русня бреше як дихає, бо насправді питання санкцій з боку арабських країн до лаптестану, на порядку денному і не стояло.

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії принц Фейсал бін Фархан, який підсумував результати зустрічі, заявив, що позицію Перської затоки по Ірану об’єднує її заклик дотримуватись міжнародного права; що країни Ради співробітництва Перської затоки єдині у своїй позиції щодо України; що Королівство прагне підтримувати всі зусилля для досягнення справедливого політичного рішення в Ємені. І як би все. Тобто, сторони залишилися на своїх позиціях і результат приїзду лаврова – нульовий.

Близький Схід Сирія

Останні публікації автора

Ізраїль все ще може спровокувати масовий вихід палестинців до Єгипту

Ізраїль все ще може спровокувати масовий вихід палестинців до Єгипту

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску