fbpx
Дайджест подій на Близькому сході. 10 січня 2021 року
 Urich Urich Військовий оглядач основних подій на Близькому Сході

Останні публікації автора

Ізраїль все ще може спровокувати масовий вихід палестинців до Єгипту

Ізраїль все ще може спровокувати масовий вихід палестинців до Єгипту

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Дайджест подій на Близькому сході. 10 січня 2021 року

Близький Схід Сирія

Російська авіація вперше цього року бомбить Сирію. ІДІЛ продовжує свої напали на асадитів. В Лівії анонсують велику операцію проти контрабандистів. Іран оголосив новий ультиматум США. Ліван шукає міжнародної підтримки перед фінансовим колапсом.

Сирія: Вперше з Нового року русня та асадити відмітилися масованими бомбардуваннями півдня бунтівної провінції. Русо-пкс завзято бомбардували пагорби біля селища Кбана в північній Латакії, а асадівська артилерія гатила по населеним пунктам Кансафра та аль-Фатіра в Джабал аль-Завії. Завдано понад 40 ударів.

На півдні Сирії, на підконтрольній туркам території операції «Щит Євфрату» невідомий БПЛА атакував гуртовий ринок пального в місті Тархайн, що неподалік від міста Аль-Баб. Завдана велика матеріальна шкода, знищено декілька нафтових цистерн.

Це вже другий подібний напад, на цей ринок та місце переробки нафти. Зазвичай, територія «Щита Євфрату» знаходилася поза активними бойовими діями і нападами з боку асадитів. Проте, ці атаки свідчать про скасування будь-яких домовленостей між сторонами. Версія, нападу з боку курдів не розглядається, бо нафта на цьому ринку, як раз з території підконтрольній СДС.

ІДІЛ в сирійській пустелі знову атакує асадитів. В результаті двох різних нападів на дві автівки з іранськими найманцями «Ліва аль-Кудс» було вбито вісім з них.

А ще, командування сирійської армії втратило зв’язок з автобусом, в якому знаходилися 9 солдат і троє офіцерів, на дорозі Ітрія, який повертався з району Ракка в місто Хомс. Джерела місцевих новин пізніше повідомили, що сили асада після тривалих пошуків все ж знайшли автобус згорілим на дорозі Ітрія. Доля трьох офіцерів до сих пір залишається невідомою, решта пасажирів було вбито.

В той же час триває підготовка до другого етапу операції проти осередків ІДІЛ в південно-східній частині сирійської пустелі. Для інспектування військ зібраних для участі в операції прибув генерал-майор Низар Хідр (командувач 17-ю дивізією і командувач військовими операціями в Східному регіоні). Асадівський генерал прибув до міста Дейр Ез-Зор під охороною вагнерівців.

Лівія: Голова президентської ради Лівії Фаєз Серраж та представник ООН Стефані Вільямс зустрілися в Римі, напередодні засідання Консультативного комітету наступного тижня в Женеві, щоб обговорити шляхи просування політичного діалогу в Лівії. Сторони підтвердили свою прихильність та сприяння провести загальнодержавні лівійські вибори 24 грудня 2021 року.

Одним з діючих чиновників УНЄ, який має президентські амбіції на майбутніх виборах є міністр внутрішніх справ Лівії – Фатхі Башага. Під час останнього виступу він анонсував проведення «великої операції на заході країни по боротьбі з контрабандистами і терористами».

Також, Башага висловив надію, що забезпечення стабільності в Лівії стане головним пріоритетом для нової адміністрації Байдена. «Наші надії багато в чому відродилися» після перемоги Джо Байдена на виборах, сказав Фатхі Башага. «Ми сподіваємося, що нова адміністрація зіграє важливу роль в стабільності і примирення Лівії». Щодо московії, міністр МВС заявив про готовність обговорювати економічні питання, лише після виведення російських найманців з території країни.

Міністр оборони законного уряду Лівії Намруш зустрівся сьогодні з міністром оборони Туреччини в Стамбулі. Лівійський міністр також планує поборотися за посаду президента в наступних виборах.

Нова сумна звістка прилетіла для заколотника Хафтара з США. Повідомляють, що його адвокати з фірми Такер Левін у Нью-Йорку не будуть захищати свого клієнта в окружному суді США у Вірджинії через втрату з ним контакту.

Рішення, про відмову від захисту було прийнято Хафтаром, після того як його адвокати повідомили про безперспективність наполягання на імунітеті від судового переслідування в США, як «президента Лівії». Отже, шанси довести в суді невинність Хафтара дуже слабкі.

Американська лівійська коаліція та адвокати лівійських сімей, постраждалих від злочинів Хафтара, заявили, що величезна кількість задокументованих злочинів проти нього є достатньою для отримання обвинувального вироку та прийняття його за американським законодавством.

В той же час, збільшення доказів злочинної діяльності Хафтара та його банд триває. У новому місці масового поховання в місті Тархуна, виявлено ще 4 тіла. Пошукові роботи тривають.

Туреччина: На сході Туреччини в суботу проходять заходи, приурочені до 106-ї річниці битви під Сарикамиш, що забрала життя десятків тисяч солдат Османської Халіфату. У спробі звільнити землі, захоплені російськими окупантами, армія Халіфату на чолі з Енвером Пашею 22 грудня 1914 почала масштабну операцію на Кавказькому фронті. В ході боїв, що тривали з грудня 1914 року по січень 1915 року, впали шахідами, до 90 тисяч солдатів і офіцерів Османської Халіфату, частина яких замерзла в льодову холоднечу.

У заходах в провінції Карс взяли участь міністр молоді та спорту Мехмет Мухаррем Касапоглу та міністр енергетики і природних ресурсів Фатіх Донмез. За словами організаторів, мета цих заходів – нагадати молодому поколінню про подвиги синів Османської Халіфату.

Іран: “Якщо Сполучені Штати не скасують фінансові, банківські та нафтові санкції до 24 березня, ми однозначно вислаємо з країни інспекторів МАГАТЕ, і ми точно зупинимо добровільну імплементацію Додаткового протоколу”, – сказав член президії Ісламської консультативної асамблеї Ахмад Амірабаді Фарахані.

Цей ультиматум можна розглядати, як останню спробу іранського режиму «домовитися» з Вашингтоном та слідство вкрай тяжкого економічного стану країни. Гадаю, що не варто нагадувати, що виконувати умови ультиматуму ніхто і не збирається.

Ліван: Президент Ердоган прийняв Саада Харірі, призначеного президентом Лівану для формування уряду. В ході зустрічі Ердогана і Харірі обговорювалися питання розвитку турецько-ліванських відносин в політичній, економічній, торговельній та культурній сферах. Як бачимо, Туреччина намагається переграти Францію у політичному впливі і на цю країну.

Міністр закордонних справ Лівану Шарбель Вахби заявив, що сирійські біженці наповнили Ліван, що негативно позначається на економіці і стабільності країни. Таку заяву Вахби зробив під час наради з членами Сенату Франції, що проходила по відеозв’язку. Ліванський міністр розповів про становище країни в даний час і запропонував заходи, які французький Сенат може зробити, щоб допомогти Лівану вийти з глибокої економічної і фінансової кризи.

Чиновник наголосив на важливості повернення біженців в їх країну в умовах безпеки і захисту, де їм вже не загрожує ніяка небезпека. Така риторика ліванського міністра, цілком співпадає з заявами Дамаска та москви про нібито небезпеку для біженців в Сирії. Хоча самі сирійці, які втекли від сирійського режиму, незважаючи на важкі умови життя та принизливе ставлення до них з боку ліванців, повертатися до дому не поспішають.

Катар: Міністр закордонних справ Катару: “Якщо від Катару буде потрібно виступити в якості моста між нашим стратегічним партнером Туреччиною та іншими регіональними країнами, то ми з задоволенням будемо вітати такий крок”.

Нормалізація відносин між арабськими країнами Перської затоки, зокрема зняття обмежень з Катару, додало політичного впливу перед усім Туреччині, яка була і залишається основним союзником Дохи. Своє хвилювання збільшення ролі Туреччини серед арабських країн нещодавно висловлював міністр закордонних справ ОАЕ.

Греція: Афіни і грецька частина Кіпру вітають ініціативу генсека ООН Антоніу Гутерріша по скликанню неформальній зустрічі в п’ятисторонньому форматі з врегулювання кіпрської проблеми. Про це глава МЗС Греції Нікос Дендіас повідомив газеті «Kathimerini».

Міністр назвав односторонні кроки зі зміни порядку попередніх переговорів спробою «підірвати» контакти між сторонами. «Туреччина 2021 року – це вже не та Туреччина, яка була в 2016 році, коли відбувся останній раунд попередніх переговорів», – зазначив глава грецької дипломатії.

За словами міністра, Афіни візьмуть участь в попередніх переговорах і готові продемонструвати на них конструктивний підхід, але порядок денний цих переговорів визначений і не може бути змінений.

Близький Схід Сирія

Останні публікації автора

Ізраїль все ще може спровокувати масовий вихід палестинців до Єгипту

Ізраїль все ще може спровокувати масовий вихід палестинців до Єгипту

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску