fbpx
Дайджест подій на Близькому Сході. 2 лютого 2023 року
 Urich Urich Військовий оглядач основних подій на Близькому Сході

Останні публікації автора

Ізраїль все ще може спровокувати масовий вихід палестинців до Єгипту

Ізраїль все ще може спровокувати масовий вихід палестинців до Єгипту

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Дайджест подій на Близькому Сході. 2 лютого 2023 року

Близький Схід Сирія

Через загрозу терактів закриваються посольства країн Європи . Економічна криза може привести режим асада до краху – Чарльз Лістер. Ізраїль завдав ударів по об’єктам ХАМАС в Секторі Газа. В Оманській затоці вилучена велика партія зброя призначена хуситам.

Туреччина: З заростанням напруги між Туреччиною та Швецією після спалення крайнім правим політиком Расмусом Палуданом Корану в Швеції та Данії, Генеральне консульство Швейцарії було закрито. Раніше свої посольства закрили Нідерланди, Німеччина, Франція, Бельгія та Велика Британія. А на початку цього тижня і на вихідних представництва США в Туреччині застерігали громадян США від можливих терактів, хоча генеральне консульсвто продовжує працювати.

Міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу заявив у заяві про закриття консульств у Туреччині: «Вони ведуть нову психологічну війну проти Туреччини».

Сирія: Старший науковий співробітник і директор MEI Сирія, та відомий аналітик по Близькому Сходу Чарльз Лістер на сторінках Foreign Policy доводить, що крах режиму асада настане внаслідок економічної кризи, а не військової поразки.

У березні криза в Сирії вступить у свій 13-й рік. Країна залишається в руїнах, суспільство розірване на частини, а режим башара асада залишається міжнародною ізольованим. Кожне опитування серед сирійських біженців у сусідніх із Сирією державах продовжує підкреслювати їхню повну відсутність наміру повернутися до Сирії, якою керує асад, і у 2022 році нелегальна сирійська міграція до Європи зросла на 100 відсотків. Ймовірно, це є передвісником того, що має відбутися у 2023 році.

Треба визнати, що попередження про нові хвилі хаосу в Сирії не є чимось новим. Але 2023 рік майже гарантовано стати роком нестабільності, яка потенційно може змінити ситуацію. Так само події, характерні тільки для Туреччини, росії та Ірану, ймовірно, сприятимуть значним змінам в Сирії, особливо економічним.

На початку 2023 року економічний колапс Сирії швидко виходить з-під контролю режиму. Більше половини базової інфраструктури країни залишається зруйнованою, 90 відсотків сирійців зараз живуть за межею бідності, а 70 відсотків залежать від іноземної допомоги. Рік тому один долар США коштував 3600 сирійських фунтів, а зараз він коштує близько 6850. Цьогорічний державний бюджет Сирії є найнижчим за всю історію. Намагаючись зменшити тиск на національний дефіцит, режим запровадив подальше скорочення основних субсидій на реальне значення у 40 відсотків.

Після більш ніж десятиліття, коли все було навпаки, умови життя зараз найгірші на контрольованих режимом територіях. «Хороший» день у столиці Дамаску зараз приносить дві-три години електрики, тоді як багато людей зараз спалюють фісташкові шкірки, гуму та навіть фекалії, щоб зігрітися вдома. Зважаючи на інфляцію, середня місячна зарплата в Дамаску сьогодні становить 100 000 сирійських фунтів (близько 15 доларів), але вартість життя сім’ї з п’яти осіб зараз оцінюється від 2,8 мільйона сирійських фунтів (приблизно 427 доларів США) до 4 мільйонів сирійських фунтів (приблизно 611 доларів США).

У зв’язку з тим, що економічний колапс Сирії не має ознак сповільнення, в найближчі місяці ситуація може вибухнути. Простіше кажучи, у режиму немає карт, які б покращили ситуацію, і ні Іран, ні росія не в змозі врятувати його. Це певною мірою пояснює прагнення росії взаємодіяти з Туреччиною на шляху порозуміння з режимом, оскільки досягнення такого прориву змінило б гру в розриві ізоляції асада. Проте, незважаючи на всю публічну риторику, яка вказує на зближення, немає жодних підстав передбачати суттєву нормалізацію відносин.

Іншими словами, сьогоднішня жахлива траєкторія, схоже, продовжуватиметься і, ймовірно, прискорюватиметься далі. Хоча повернення до прямої війни залишається дуже малоймовірним, статус-кво в Сирії є абсолютно нестійким, – підсумовує Лістер.

Ірак: Повідомляють про активізацію загонів КВІР на іраксько-іранському кордоні на півночі. Ймовірна нова атака на курдські опозиційні партії в Іракському Курдистані. Також активізувалися проіранські сили проти турецької присутності в Іраку. Повідомляють про обстріл 8 реактивними ракетами в напрямку турецької бази в провінції Ніневія, Північний Ірак. Ракети впали не долетівши до самої бази.

Іран: У четвер Іран звинуватив Ізраїль у атаці безпілотників, яка була спрямована на військову майстерню в місті Ісфаган минулих вихідних, попередивши, що він «залишає за собою законне та невід’ємне право» вжити заходів у відповідь, повідомляє The Associated Press.

Представництво Ірану в ООН у листі, опублікованому на своєму веб-сайті, приписало напад, який стався ввечері в суботу, Ізраїлю. «Ранні розслідування показують, що ізраїльський режим несе відповідальність за цю спробу агресії», — йдеться в листі, підписаному послом Ірану Аміром Саїдом Іравані. У листі не наводяться докази, які підтверджують підозру Ірану.

Раніше Іран міняв свої покази від заперечення факту нападу до звинувачення курдських сепаратистів, як діяли з території Іракського Курдистану. Іранське державне інформаційне агентство IRNA згодом описало безпілотники як «квадрокоптери, оснащені бомбами». Ці БПЛА зазвичай працюють з невеликих відстаней. Пізніше іранське державне телебачення показало кадри уламків безпілотників, які нагадували комерційні квадрокоптери. Ізраїльські офіційні особи традиційно відмовилися від коментарів.

Ізраїль: Бойовики «Палестинського ісламського джихаду» здійснили вчора провокативний обстріл території Єврейської держави з Сектору Газа. Під час обстрілу було випущено декілька ракет по півдню Ізраїлю, одну з яких перехопив Iron Dome. Провокативний обстріл стався у світлу пору доби, що є більше винятком чим правилом. А ось жорстка відповідь Ізраїлю є правилом.

Ізраїль у всіх подібних випадках, без виключення, покладає провину за обстріли по своїй території на рух ХАМАС, який контролює Сектор Газа – тому відповідь прилетіла саме цій організації. Повідомляється, що ЦАГАЛ знищив місце виробництва та зберігання хімічної сировини, яка використовується для виробництва ракет та склад зброї, розташовані в центрі Сектору. «Цей напад завдає суттєвої шкоди здатності ХАМАС зміцнюватися та озброюватися», – повідомили в Ізраїльському оборонному відомстві.

Прем’єр-міністр Нетаньягу перед вильотом до Парижу: «Я вирушаю на зустріч із президентом Франції Еммануелем Макроном. Головною темою нашої розмови буде Іран, спільні зусилля щодо боротьби з його агресією та прагненням до отримання ядерної зброї».

Майже 170 відомих американсько-єврейських лідерів у середу закликали до «критичних і необхідних дебатів» щодо кількох стратегій, які проводить ультраправий уряд Ізраїлю, засуджуючи використання антисемітизму як політичної зброї.

«Критика на адресу Ізраїлю неминуче посилюватиметься з розвитком політики цього нового уряду. Захисники цієї політики використовуватимуть фальшиві звинувачення в антисемітизмі, щоб заплямувати критиків Ізраїлю», – йдеться у спільній заяві. У заяві визнається нещодавня ескалація насильства в регіоні, засуджується використання антисемітизму як політичної зброї та наголошується, що вся критика «походить від любові до Ізраїлю та непохитної підтримки його безпеки та добробуту».

Йорданія: Президент Байден запросив короля Йорданії Абдаллу II на приватний обід у Білому домі в четвер, підтвердив Axios речник Ради національної безпеки. Згідно із заявою королівського двору, король наголосив на необхідності відновлення спокою на Західному березі річки Йордан і припинення подальшої ескалації.

Ємен: Французькі військово-морські сили вилучили 3 тисячі автоматів, кулеметів і 23 протитанкові пускові установки в Оманській затоці, що прямували з Ірану до єменських хуситів у січні, повідомляє The Times of Israel з посиланням на офіційних осіб CENTCOM США.

Хоча Іран заперечує свою причетність, зображення зброї, надані Центральним командуванням збройних сил США, показують, що вона схожа на іншу, захоплену американськими військами в інших поставках, прив’язаних до Тегерана. Вилучення сталося 15 січня в Оманській затоці, яка тягнеться від Ормузької протоки, вузького гирла Перської затоки, до Аравійського моря та Індійського океану. Центральне командування США описує вилучення як на «маршрутах, які історично використовувалися для незаконного перевезення зброї з Ірану до Ємену».

Представник МЗС Ірану Насер Канані спростував повідомлення про причетність Ірану до судна зі зброєю та боєприпасами. «Ті, хто експортує зброю агресорам та сприяє блокаді єменського народу, не в змозі звинувачувати інших», зазначив Канані, додавши, що такі звинувачення на адресу Ірану висунуті через політичні мотиви.

Кіпр: Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) запровадило повні блокуючі санкції проти 22 фізичних та юридичних осіб у кількох країнах, пов’язаних з мережею ухилення від санкцій, що підтримує військово-промисловий комплекс росії. Серед інших, санкції запроваджено проти так званої «мережі Зіменкова» – фінанмової групи з 22 осіб і організацій під управлінням вихідця з московії Ігоря Володимировича Зіменкова, який отаборився на Кіпрі та промишляє продажом зброї.

«У результаті сьогоднішньої дії все майно та інтереси у власності зазначених вище осіб, які перебувають у Сполучених Штатах або у володінні або під контролем осіб США, заблоковано, і про це необхідно повідомити OFAC» – йдеться в повідомленні Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США.

Близький Схід Сирія

Останні публікації автора

Ізраїль все ще може спровокувати масовий вихід палестинців до Єгипту

Ізраїль все ще може спровокувати масовий вихід палестинців до Єгипту

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску

Іран готує силову відповідь на останню атаку Ізраїлю в Дамаску