fbpx
Дайджест подій на Близькому Сході. 24 серпня 2022 року
 Urich Urich Військовий оглядач основних подій на Близькому Сході

Останні публікації автора

Ескалація між  Ізраїлем і «Хезболлою» зростає і може привести до повномасштабної війни

Ескалація між Ізраїлем і «Хезболлою» зростає і може привести до повномасштабної війни

Ізраїль все ще може спровокувати масовий вихід палестинців до Єгипту

Ізраїль все ще може спровокувати масовий вихід палестинців до Єгипту

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Дайджест подій на Близькому Сході. 24 серпня 2022 року

Близький Схід Сирія

Турецька влада заявили, що переговорів з режимом асада поза резолюцією ООН 2254 не веде. Військові США завдали ударів по іранським проксі в Сирії. Адміністрація Байдена опинилася під жорсткою критикою за бажання підписати ядерну угоду з Іраном. Самопроголошений прем’єр Башага оголосив про «марш на Тріполі».

Туреччина: Міністр національної оборони Хулусі Акар зустрівся з міністром оборони України Олексієм Резніковим та міністром інфраструктури України Олександром Кубраковим з нагоди Дня Незалежності України, привітав із Днем Незалежності та наголосив, що підтримка Туреччиною України продовжуватиметься.

Турецькій владі не вдалося втриматися в балансуванні інтересів по Сирії і наразившись на нищівну критику з усіх боків, офіційні особи включили задню. А що сталося? Президент Ердоган, який дотримувався принципу «асад повинен піти» під час громадянської війни в Сирії, зробив крок убік від цієї політики. Стверджувалося, що зустріч Ердоган-асад може відбутися в Узбекистані. Однак міністр закордонних справ Чавушоглу зробив заяву щодо звинувачень. “Це неправда, такого немає. Асада туди не запрошують”, – сказав Чавушоглу.

Більше того, Мевлют Чавушоглу в інтерв’ю на Haber Global ще раз підтвердив: «Анкара сповнена рішучості провести військову операцію на півночі Сирії у потрібний час та у потрібному місці, щоб захистити свої права та інтереси. Усі ворожі одна одній країни виступають проти нашої операції проти РПК/YPG, проти неї також виступають Іран і США, і сьогодні була ще одна заява про те, що «ІДІЛ ставатиме сильнішим», вони ховаються під маскою ІДІЛ, і я розумію протидію деяких країн операції, але я не розумію протидії режиму асада їй, режим зараз не має на це сил».

«Ми завжди підтримували сирійську опозицію, і ми маємо довірчі стосунки. Режим асада та опозиція мають бути примирені, а мета консенсусу – нова конституція та термінові вибори під наглядом ООН. Неможливо вести діалог за попередніх умов, але ми маємо певні цілі, яких ми хочемо досягти, насамперед — повернення біженців. Режим асада не може боротися з терористами в Сирії, тому операція проти (РПК/YPG) — це наше право, тим більше, що вони нападали на нас і раніше. Режим асада ще не повірив у політичний процес, тепер йому доводиться вірити, що країна буде розділена війною. Сирійські біженці хочуть повернутися до своїх будинків, але не можуть або через страх перед режимом, або через нездатність режиму покращити умови життя» – підсумував Чавушоглу.

І щоб ще раз продемонструвати свою підтримку сирійській опозиції міністр закордонних справ Туреччини зустрівся з головою Сирійського високого комітету з переговорів, президентом Сирійської коаліції та прем’єр-міністром тимчасового уряду Сирії. Він висловив повну підтримку Туреччиною політичного процесу відповідно до резолюції ООН 2254.

Вище сказане співпало з 6-ю річницею з початку операції “Щит Євфрату” на півночі Сирії, яка проводилася на лівому березі Євфрату і була продовженням операції «Оливкова гілка». Операція “Щит Євфрату”, яка розпочалася 24 серпня 2016 року, завершилась 30 березня 2017 року. Загальна тривалість становила 217 днів. Територія площею 2015 км2 була очищена від терористичної організації ІДІЛ. Під час операції загинув 71 турецький військовослужбовець та більше 600 бійців протурецької СНА. Нейтралізовано понад 3000 терористів.

Учора міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар провів телефонну розмову з американським колегою Ллойдом Остіном. Глави оборонних відомств обговорили питання безпеки, ситуацію в Україні та постачання винищувачів F-16. Переговори щодо оновлення турецького авіапарку, як стверджує Акар, продовжуються “у позитивному ключі”.

Сирія: Reuters: Сполучені Штати, за вказівкою президента Байдена, завдали ударів у Сирії по об’єктах, які використовуються групами, пов’язаними з КВІР Ірану, повідомляє армія США. Ці удари були відповіддю на напади на місця розташування американських військових та їх союзників з боку іранських проксі в Сирії.

Полковник Джо Буччіно, директор зі зв’язків із громадськістю CENTCOM: “Сьогодні за вказівкою президента Байдена збройні сили США завдали точкові авіаудари по Дейр Ез-Зору в Сирії. Ці точкові удари призначені для захисту американських сил від атак, подібних до тих, що були здійснені 15 серпня проти американського персоналу проіранськими групами. США завдають ударів по об’єктах, інфраструктури, що використовуються угрупованнями, пов’язаними з КВІР. Сьогоднішні удари були необхідним захистом особового складу США. Сполучені Штати здійснили пропорційні, навмисні дії, спрямовані на обмеження ризику ескалації та мінімізацію ризику жертв. Президент дав вказівку на ці удари відповідно до своїх повноважень за статтею II захищати персонал США шляхом зриву або стримування атак проіранських груп. Сполучені Штати не шукають конфлікту, але продовжать вживати необхідних заходів для захисту нашого народу. Сили США залишаються в Сирії, щоб забезпечити остаточну поразку ІДІЛ.”

Ізраїль: Прем’єр-міністр Яір Лапід: Ми не проти угоди з Іраном, але ми проти цієї угоди, тому що вона погана і не відповідає стандартам, встановленим самим президентом Джо Байденом, і якщо угода, яку вони готують з Тегераном, буде підписана, це не буде зв’язувати Ізраїль, і ми працюватимемо, щоб запобігти тому, щоб він став ядерною державою.

Ізраїльські невидимі винищувачі F-35 кілька разів проникали в повітряний простір Ірану за останні два місяці, повідомляє кероване Саудівською Аравією лондонське видання Elaph. У неперевіреному звіті йдеться, що під час навчань літаки успішно уникли російських та іранських радарів.

Іран: Незважаючи на бажання американської адміністрації домовитися з Іраном по ядерній угоді, вона отримує на горіхи від своїх політичних опонентів (республіканців). Так сенатор Тед Круз заявив: «Рік тому Байден віддав Афганістан Талібану. Тепер він має намір передати ядерний арсенал Ірану. Деталі цієї (ядерної) угоди з’являються лише зараз, але ми вже знаємо, що вони будуть катастрофічними для національної безпеки США та союзників».

Теду Крузу вторить колишній держсекретар США Майк Помпео, який, крім іншого, був жертвою змови з метою вбивства з боку іранських спецслужб. Його життя було оцінено в 1 млн. доларів.

«Новини, що надходять із Відня, надзвичайно тривожні. Команда Байдена наближається до відновлення невдалої угоди з Іраном. Ви жартуєте? Спочатку Байден повертає Талібан, тепер він посилює вбивчий режим аятоли, як це зробив Обама», – каже Помпео.

В цілому ж прибічники та ті з американських чиновників хто не згоден з ядерною угодою з Іраном сходяться в одному – Іран не повинен мати ядерну зброю. Сторони розходяться лише з засобі досягнення цієї мети. Координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі сказав для Fox News, що адміністрація Байдена розуміє стурбованість Ізраїлю щодо можливої ядерної угоди з Іраном, але президент вважає, що буде важко вирішити регіональні проблеми, коли Іран отримає ядерну зброю. Тобто в Білому Домі угоду розглядають саме як засіб заперечити Ірану створити ядерну бомбу.

Міністерство закордонних справ Ірану підтверджує, що отримало відповідь США на свої коментарі щодо запропонованого ЄС тексту для відновлення JCPOA через координатора ЄС. У повідомленні іранська сторона заявила, що вони розпочали перегляд відповіді США та повідомлять про це ЄС після завершення.

Ірак: Керім Нурі, один із лідерів проіранського шиїтського угруповання Хашд аш-Шаабі, бригади Бадр: «Ми не маємо зв’язку з PПK і вони нам взагалі не потрібні. Присутність РПК у Шенгалі означає не що інше, як провокацію турецьких сил. Регіональний уряд іракських курдів повинен контролювати та обмежувати пересування та діяльність РПК. Якщо PПK буде обмежена в силами Курдської регіональної автономії Іраку, принаймні Туреччині буде унеможливлено втручання у внутрішні справи Іраку.

Лівія: Тривожні новини надходять з Лівії. Міністр внутрішніх справ та званого паралельного незаконного уряду самопроголошеного «прем’єр-міністра» Фатхі Башаги наказав своїм прихильникам підготуватися до охорони урядових будівель у Тріполі, оскільки вони мобілізують сили для нападу на Тріполі

В той же час Ахмед Місмарі, речник НХФ Хафтара так званої Лівійської національної армії заявив для телеканалу Al Arabiya, що настав час маршу на Тріполі. Ці слова пролунали як ультиматум для законної влади Лівії з вимогою скласти зброю та дозволити Фатхі Башагі взяти владу.

Нагадаю, що на передодні голова Президентської ради Лівії відвідав Анкару, де провів зустрічі на найвищому рівні і отримав підтримку з боку турецької влади у тому числі обіцянку військової підтримки. Для НЗФ Хафтара, якщо він наважиться на штурм Тріполі, це буде вже «третій похід». Попередні два закінчилися невдачею. Причому під час останнього, хафтарівці втратили стратегічно важливі позиції в західній частині Лівії. Зимова компанія 2019-20 року нам запам’яталася тим, що Хафтар втратив 29 комплексів ЗПРК «Панцирь-С1», з яких частина були вагнерівськими, а частина передана ЛНА від Арабських Еміратів. Це був перший беззаперечний успіх БПЛА Байрактар проти скрепоносних вундервафлей.

Ліван: Як відповідь на провокативну заяву лідера «Хезболла», щодо Ізраїлю та звинувачень у бік США, Пентагон передав ліванській армії 150 Humvee. Підтримка США армії Лівану є єдиним запобіжним заходом, який може стримати переростання внутрішніх конфліктів країни в стані дефолту у повноцінну громадянську війну. Так само, як армія може стримати «Хезболла» від спроб розв’язати транскордонний конфлікт з Ізраїлем. Єдине про що питають скептики, враховуючи корупційність ліванського сьогодення, так це коли і скільки цих машин врешті-решт опиниться в «Хезболли»?

Близький Схід Сирія

Останні публікації автора

Ескалація між  Ізраїлем і «Хезболлою» зростає і може привести до повномасштабної війни

Ескалація між Ізраїлем і «Хезболлою» зростає і може привести до повномасштабної війни

Ізраїль все ще може спровокувати масовий вихід палестинців до Єгипту

Ізраїль все ще може спровокувати масовий вихід палестинців до Єгипту

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа