fbpx
Дайджест подій на Близькому Сході. 7 червня 2022 року
 Urich Urich Військовий оглядач основних подій на Близькому Сході

Останні публікації автора

Ескалація між  Ізраїлем і «Хезболлою» зростає і може привести до повномасштабної війни

Ескалація між Ізраїлем і «Хезболлою» зростає і може привести до повномасштабної війни

Ізраїль все ще може спровокувати масовий вихід палестинців до Єгипту

Ізраїль все ще може спровокувати масовий вихід палестинців до Єгипту

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Дайджест подій на Близькому Сході. 7 червня 2022 року

Близький Схід Сирія

Прогресу в перемовинах Анкари та москви немає. СДС погрожують туркам відповіддю у разі початку військової операції. Директор МАГАТЕ розкритикував Іран за дотримання зобов’язань ядерних розробок. Білий Дім запевнив Саудівську Аравію у повній підтримці.

Туреччина: Російсько-турецькі перемовини, які зараз проходять в Анкарі, відбуваються здебільшого за лаштунками. Звідси доносяться лише заяви русні, що конкретних домовленостей по розблокуванню експорту українського збіжжя досі нема. Міністр шойгу сьогодні провів телефонну розмову з міністром Національної оборони Туреччини Хулусі Акаром. Без повідомлень про результати. Вочевидь перемовини йдуть складно.

На тлі візиту лаврова, в Туреччину завтра на запрошення турецького президента завітає президент Венесуели Ніколас Мадуро. Сторони розглянуть кроки щодо подальшого розвитку співпраці між Анкарою та Каракасом. Президенти Туреччини та Венесуели обміняються думками з актуальних питань регіонального та міжнародного порядку денного.

Спецслужби Туреччини заявили про затримання польового командира курдських сил у північній Сирії. За даними силовиків, жінка приєдналася до одного з курдських угруповань у 2015 році в Іраку і через рік після навчання вирушила до Сирії. Там вона очолила загін, який брав участь у бойових діях проти військовослужбовців ЗС Туреччини та турецьких проксі. Нещодавно очолюваний нею підрозділ був направлений в м. Айн Аль-Араб для підготовки до можливої нової операції Туреччини в північній Сирії.

Посол Італії в Туреччині Джорджіо Марраподі був викликаний у МЗС Туреччини у зв’язку з діяльністю терористичної організації РПК в Італії. Про це повідомляють джерела у турецькому МЗС.

Як повідомляється, до відома дипломата було доведено невдоволення турецької сторони акцією, влаштованою прихильниками РПК 4 червня у Римі, незважаючи на протести посольства Туреччини в Італії. Учасники збіговиська несли символи терористичної організації та фотографії її ватажка. Також було зазначено про неприйнятність надання ватажку терористичного угруповання звання почесного городянина муніципалітетами італійських міст.

Раніше за подібні акція прихильників РПК, турецьке МЗС викликало послів Франції та Німеччини.

Сирія: Активізація бойових дій на півночі Сирії має поки обмежено позиційний характер, армія режиму підсилює бойовиків РПК танками, а командування СДС лякає турків відповіддю і на інших ділянках, які не визначені турецьким командуванням як пріоритетні.

Тобто, президент Ердоган заявив про необхідність звільнення від РПК районів Манбідж та Таль-Ріфаат, що на північному заході, в той час як курди обіцяють атакувати турків на північному сході від Таль-Тамру до Айн Ісса. Вочевидь, в командуванні СДС/YPG/РПК та їх союзників не полишають сподівань все ж втягнути американців у бійку. Однак, американські військові зберігають «олімпійський спокій», що вилилося у першу спробу заблокувати проїзд американського патруля асадитами під Камишли.

В експертному середовищи по-троху починають лунали заяви, що час для США залишити Сирію прийшов. «Найкращий поганий варіант: кейс для виходу з Сирії», з таким заголовком вийшла стаття на National Interest.

В статті йдеться, що участь у конфлікті вже давно втратила своє стратегічне значення для Вашингтону, враховуючи піррову військову перемогу сирійського диктатора асада та територіальну поразку Ісламської держави (ІДІЛ) у березні 2019 року.

Повідомляється, що Сполучені Штати втратили важелі впливу на підтримку дипломатичного шляху вирішення конфлікту, коли військова інтервенція Туреччини у жовтні 2019 року стала каталізатором виведення військ США з усіх північних територій, крім вузької смуги землі, де містяться нафтові родовища країни. Ці землі залишаються під контролем Автономної адміністрації Північної та Східної Сирії (AANES), яка представлена курдами, що складають близько 10 відсотків довоєнного населення Сирії.

Крім того, надії Вашингтону були зруйновані неадекватними управлінськими рішеннями РПК/YPG, щодо виникаючих проблем територій: голод, посуха та дефіцит електроенергії. Видобуток нафти під управлінням курдів є неефективним і складає лише близько 25 000 барелів на добу на противагу 380 000 барелів на добу до воєнних. (А ось контрабанда нафти процвітає).

До сих пір не вирішене питання табору Аль-Хол в якому досі без суду утримуються більше 62 000 членів сімей та дітей колишніх бойовиків ІДІЛ, хоча на справді вже ніхто не знає, чи то дійсно прихильники терористів чи просто то є концентраційний табір для нелояльного місцевого арабського населення. Тому заворушення проти керівництва РПК/YPG стало звичайними в регіонах під контролем AANES, де проживає більшість арабів. А кількість прихильників ІДІЛ знов зростає. Нарешті, і американська мета блокування поставок іранської зброї, що йде транзитом через Сирію, зазнала невдачі.

Ідея курдської автономії в Сирії є нежиттєздатною не тільки через агресивну політику РПК/ YPG до інших етнічних груп, а й через те що курдське населення складає більшість лише в 3 кантонах північного сході Сирії на кордоні з Іраком.
Однак, я категорично не згоден з автором статті Марком Бхаскаром, кандидатом наук у Школі міжнародних відносин Університету Сент-Ендрюс, Велика Британія, який стверджує, що єдиним шляхом для курдів є примирення з сирійським режимом, як похідний крок після виходу американців.

Наслідки подібного шляху після поспішного рішення Трампа 2019 року про вихід сил призвів до того, що країна яка грає за правилами – Туреччина, і нібито в інтересах якої було проведено відведення, не скористалася таким «подарунком», а на колишні американські бази зайшла русня.

Висновки про необхідність безумовного виводу американських військових виходять після аналізів різних груп експертів, що у військовий спосіб знищити режим асада в Сирії в найближчій перспективі не можливо, по причині його підтримки з боку немитої та Ірану. Тому, колективний Захід морально підготувався до «довгої історії» з сирійським режимом і відповідно адаптується до цих умов. Це приблизно те, як кремль намагався проштовхнути визнання українського Криму. Однак, як підказує досвід україно-російської війни все може змінитися в один момент.

Військові літаки Ізраїлю сьогодні вночі завдали авіаударів по двом точками, що належать проіранським силам на півдні Дамаска, столиці Сирії. Один удар припав на військовий склад у місті Акраба, інший на склад поблизу міжнародного аеропорту Дамаска. Як кажуть під удари також потрапили системи ППО асадитів. В наслідок ударів асадити втратили трьох військових вбитими, ще шістьох пораненими.

Як повідомляють джерела Сирійського моніторингового центру з прав людини, режим асада все частіше почав використовувати об’єкти цивільної інфраструктури для приховування діяльності іранських проксі сил та «Хезболла». Ці об’єкти, як правило, розташовані серед міської забудови. Однак, ізраїльським пілотам вдалося уникнути зайвих жертв серед цивільного населення. Повідомляють лише про трьох поранених через розбиті в результаті ударів вікна.

Сирійський режим розпочав розслідування, щоб з’ясувати яким чином ізраїльська розвідка дізналася про нові приховані місця складування зброї та ракет для «Хезболла» і сирійських ППО.

Іран: Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі повідомив, виступаючи на раді керівників цієї організації, що Ісламська республіка Іран так і не змогла пояснити появи слідів урану на об’єктах, які, за заявами іранської сторони, не є частиною ядерного проекту.

Він наголосив, що поки Іран не надасть роз’яснень щодо слідів урану та не повідомить, де знаходиться цей уран та забруднене ним обладнання, МАГАТЕ не може переконатися, що офіційний Тегеран виконав покладені Об’єднаним планом дій зобов’язання щодо повної прозорості розробок.

Гроссі фактично процитував основний висновок звіту, підготовленого експертами МАГАТЕ, який потрапив у пресу за кілька днів до зустрічі ради керуючих. Документ був різко критикований офіційним Тегераном. Як очікується, у разі затвердження його буде передано Раді безпеки ООН, і не виключається посилення санкцій.

Саудівська Аравія: Білий Дім після рішення КСА збільшити експорт нафти в Європу: «Ми сповнені рішучості допомогти Саудівській Аравії захистити свою територію після того, як торік вона зазнала 500 ракетних обстрілів і атак дронів».
Візит президента Байдена до Саудівської Аравії, який має статися в кінці червня або на початку липня, має надати легітимності спадковому принцу, і це частина ціни, яку Мохаммед бін Салман змушує Вашингтон платити в обмін на збільшення видобутку нафти.

Близький Схід Сирія

Останні публікації автора

Ескалація між  Ізраїлем і «Хезболлою» зростає і може привести до повномасштабної війни

Ескалація між Ізраїлем і «Хезболлою» зростає і може привести до повномасштабної війни

Ізраїль все ще може спровокувати масовий вихід палестинців до Єгипту

Ізраїль все ще може спровокувати масовий вихід палестинців до Єгипту

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

США почнуть будівництво морського пірсу в Газі

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Ізраїль планував масштабніший напад на Іран, але зменшив його, щоб уникнути війни

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Невідомі літаки завдали удару по базі іранських проксі в Іраку

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Ізраїль завдав ударів по Ірану: Тегеран применшує наслідки

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Що виявила атака Ірану на Ізраїль про його арсенал зброї

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Іран попереджає, що може переглянути свою «ядерну доктрину» і погрожує вдарити по ізраїльським ядерним об’єктам

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль обіцяє відповісти Ірану за ракетні атаки

Ізраїль під вогнем

Ізраїль під вогнем

Оцінка військового потенціалу Ірану

Оцінка військового потенціалу Ірану

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

У найближчі два дні очікується атака Ірану на Ізраїль.

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

США вважають ракетний удар по Ізраїлю з боку іранських проксі неминучим

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Іран може завдати ударів по Ізраїлю сьогодні

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа

Майже всі сили ЦАГАЛу сьогодні вночі покинули сектор Газа