fbpx

Нова зброя дезінформації під назвою DEEPFAKE (Діпфейк)

Реальною загрозою для світу, а особливо для України в нинішніх умовах, стали новітні засоби пропаганди, залякування та спотворення інформації. Найбільш серйозною зброєю в руках любителів спотворити інформацію, видати брехню за правду, на разі є технологія Діпфейк, яка дозволяє, за допомогою нейромереж( фактично нинішніх потужностей навчання штучного інтелекту) реалістично накласти обличчя однієї людини, на обличчя іношої і зробити від її особи будь-яку заяву.

Працює Діпфейк методом опрацювання гігантської кількості даних. Конкретно – відео з жертвою, особу якої збираються вкрасти. Після опрацювання цього масиву даних штучний інтелект здатен реалістично накласти обличчя одніє людини на обличчя іншої. Програмне забезпечення вдало синхронізує рухи і міміку, рух губ, навіть легкі рухи головою.

Проте до ідеалу цій технології ще далеко. На разі експерти з Масачусетського Технологічного Інстититу радять звертати увагу на певні деталі, які зможуть ідентифікувати відео, як продукт втручання штучного інтелекту.

1. У першу чергу звертайте увагу на обличчя. Найпередовіші Діпфейки зачіпають саме його.

2. Звертайте увагу на щоки та лоб. Чи не видаються вони надто гладенькими, або навпаки надто зморшкуватими? Чи співпадає їх текстура із текстурою шиї, чи вікові ознаки співпадають із віком особи, яку намагають зімітувати?

3. Звертайте увагу на очі та брови. Чи з’являються і зникають тіні так, як мають і там, де мають? Діпфейк часто не може достеменно передати фізичні властивості світла.

4. Звертайте увагу на окуляри. Чи грає на них світло, чи не забагато на них світла? Чи є на них відображення?

5. Звертайте увагу на вуса та бороду. Діпфейк здатен їх зімітувати, але не може впоратись із їхньою натуральністю та змінами в залежності від кута огляду.

6. Звертайте увагу на недоліки обличчя. Чи виглядають зморшки натуральними? Чи виглядають шрами натуральними?

7. Звертайте увагу на на розмір та колір губ. Чи вони співпадають із пропорціями обличчя? Чи не видаються надто контрастними, або навпаки їм бракує кольору?

Для того, аби показати, що Ваше відео не є діпфейком спеціалісти програмного забезпечення рекомендують:

1. Часто повертати голову та торкатися до обличчя. Можливо провести рукою перед обличчям.

2. Відпустити бороду або щетину. Вуса теж працюють для ускладнення імітації.

3. Максимально ускладнити симуляцію освітлення: маячок, який блимає чи гирлянда, які відкидають візуально видиме світло на обличчя зможуть вказати на справжність відео.

Ці поради не допоможуть попередити створення діпфейку, але ці поради можуть дати гарантію, що конкретне відео не діпфейк.

На відео кадри із фільму «Безславні виродки» Квентіна Тарантіно. Обличчя героїв замінені на владіміра путіна, Володимира Зеленського та Джозефа Байдена. Очевидні артефакти із освітленням, кольором шкіри, текстурою шкіри

На відео заміна обличчя актора Рамі Малека на обличчя Фредді Меркюрі, а також процес навчання штучного інтелекту. Очевидні артефакти із вусами. Вони виглядають пласкими та намальованими.

На відео владімір путін просить підтримати Україну в боротьбі проти нього. Очевидні артефакти в області рота, та шиї.

 

Матеріали:

https://www.media.mit.edu/projects/detect-fakes/overview/

Відео:

YouTube: Ctrl Shift Face
YouTube: Bestwishes AI

Матеріал підготовлений у співавторстві з Сергієм Жуком, експертом у сфері програмного забезпечення