fbpx

Про подальший можливий розвиток морських дронів

БпА (Безпілотні апарати) Україна Флот

Атаки морських дронів 4 і 5 серпня на підходах до Керченської протоки і Новоросійську показали спроможність України проецирувати військову силу на східну і центральну частину Чорного моря (фактично – до 400 міль/740 км). Це позбавляє нашого супротивника мати на Чорному морі хоча б один безпечний пункт базування (яким був Новоросійськ).

Але загроза ракетних атак з моря з надводних кораблів і підводних човнів противника залишається високою. Імовірно, триває накопичення ракет, в тому числі для ударів по нашій енергетиці.

Деякі думки по подальшому розвитку наших спроможностей атакувати на морі:

Дрон не зможе безпечно маневрувати поблизу бойового корабля на якому несеться чергування засобів оборони (останнім часом це спостерігається).

Дрон важко застосовувати по маневреній цілі. Відстань у 600 км дрон проходить за 10-12 годин. За цей час військовий корабель може зміститись дуже далеко, або зайти у захищену базу.

Наведення з сенсору дрону працює добре (такий ж принцип був у наведенні перших радянських ракет, називався ТУ-2), але канал передачі можна заглушити РЕБ – пам’ятаєм про це.

Нанесення удару протикорабельною ракетою на 600 км від нашої бази можна вирішити завдяки маневру катеру з 1-8 ракетами на вогневу позицію в морі з подальшим нанесенням удару ПКР на максимальну дальність (вірогідність знищення бойового корабля значно збільшиться, ракета пролітає 200 км за 6 хв, ПКР більш складна ціль для протидії).

Якщо Сполучені штати змонтували дві ракети NSM на безпілотний автомобіль в рамках програми NMESIS, то й на невеликому безпілотному катері це також можна зробити. Фактор раптовості або ударів “з засідки” на виходах з пунктів базування звичайно збільшує ефективність дронів.

Висновок: Комбінація ударних дронів (по нерухомим або відносно тихохідним цілям) з ракетними катерами 30-300 тон (в тому числі безпілотними) виглядає варіантом стримування супротивника в межах Чорного і Азовського морів.


Дивіться також: США купують безпілотні пускові ракетні установки NMESIS


 

БпА (Безпілотні апарати) Україна Флот