fbpx

Як засоби РЕБ протидіють супутникам?

РЕБ

Розкажу Вам трохи про РЕБ у світі супутникового зв’язку. Як завжди найпростішими словами для розуміння.

Супутники глобально поділяються на дві частини. Одні “висять” на геостаціонарній орбіті на висоті 36 000 км і крутяться разом із Землею, тому для нас вони “висять” завжди в одній точці. Відомий приклад – це супутники для телебачення.

Другий тип супутників має низьку орбіту, тому такі супутники завжди “пролітають” небом. Одні швидше, одні повільніші, але вони завжди рухаються. Приклад “супутників, що пролітають” це супутники GPS, Iridium, Globalstar, SpaceX.

Відразу стає зрозуміло, що придушувати силами РЕБ супутники, що “літають”, складніше, адже їх потрібно постійно супроводжувати променем з перешкодою. Якщо їх два, то проблем з придушенням немає, якщо 10, теж цілком реально. А ось з SpaceX росіяни зайшли в глухий кут, адже супутників багато сотень і все в русі. Потрібно або ставити наприклад 500 “тарілок”, які постійно “вестимуть” по небу всі супутники або ж створювати панельні багатопроменеві антени на основі фазованих елементів, що виглядає набагато сучасніше, ніж 500 “тарілочок”, але в реалізації не менш складно.

Тому далі ми більше говоритимемо про перший тип супутників, які “висять” на одній позиції.

Принцип роботи супутникових систем РЕБ

Абсолютно всі телекомунікаційні супутники працюють однаково. Одні сигнали приймаються із Землі на супутнику, інші передаються вниз. У випадку з ТБ приймаються сигнали зі студії та передаються телеглядачам. У випадку зв’язку або інтернету, на супутник йдуть сигнали від абонентів і назад вниз цим абонентам з супутника йде відповідь.

Частоти прийому та передачі різні, наприклад:

  • Ка діапазон – Прийом 17.7 ГГц – 20.2 ГГц Передача 27.5 ГГц – 30.0 ГГц.
  • Кu діапазон – Передача 12.75 ГГц – 14.5 ГГц Прийом 10.7 ГГц – 12.75 ГГц.

Тут ми підійшли до ключового моменту, якщо супутник щось приймає із Землі, то миможемо перешкоджати йому це робити. Для цього потрібно знати частоту, на якій супутник веде прийом і на цю частоту потрібно подати дуже сильну перешкоду, щоб супутник просто “оглух”. Ось і весь РЕБ. Передавати вниз супутник зможе без проблем, а “чути” нікого не буде.

Структура супутникових каналів

Зазвичай супутники побудовані в такий спосіб. Є набір транспондерів (назвемо їх потужними передавачами), у яких є набір каналів. Тому противнику не обов’язково тиснути весь супутник цілком, він може тиснути тільки ті канали або транспондери, які йому потрібно. Це набагато простіше з погляду залучення коштів РЕБ.

Які супутники можна придушити

Всі відносно старі супутники влаштовані просто. Супутники мають так звані зони покриття. Їх може бути від однієї до 5. Зони покриття залежать від положення супутника в небі та від напрямку його антен. Так ось, увімкнувши перешкоду з будь-якої точки зони покриття, можна повністю залишити всю зону без зв’язку. Можна на одному каналі, а можна весь супутник.
Все це РФ успішно демонструє з 2014 року, придушуючи як українські телевізійні канали, так і супутники зв’язку та інтернет (цілком або частково).

Але технології не стоять на місці і з’явився новий тип супутників, про який російський РЕБ “зламав зуби”. Йдеться про супутників із багатопроменевим покриттям. До таких супутників належать Ka-Sat, Viasat-1, Jupiter (Echostar-17). Сам супутник завдяки системі фазованих антен може ділити поверхню землі на багато зон, посилювати сигнал із потрібної зони або слабшати його, а у разі виявлення джерела РЕБ (перешкоди) просто його вирізати. Тут, напевно, Ви згадаєте, що вже це чули десь. Ну звичайно, це CRPA антена на БПЛА, яка може знаходити та вирізати за напрямком кілька перешкод.
Саме на такому супутнику працює український провайдер TooWay, який задавити росіянам так і не вдалося.

РЕБ